„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Probācijas dienests paplašina savas funkcijas

Anatolijs Krilovs

Šogad apritēja 15 gadi, kopš Latvijā izveidots Valsts probācijas dienests (VPD). Šajā laikā mazā  struktūra ar nelielu darbinieku skaitu pārtapusi mūsdienīgā, visām Eiropas prasībām atbilstošā iestādē.

Cilvēks savā vietā

Gandrīz visu šo laiku VPD Daugavpils teritoriālo struktūrvienību vada Česlavs Koržeņevskis.

Savulaik viņš absolvējis Policijas akadēmiju, pēc tam strādājis Daugavpils cietumā dažādos amatos. 2004. gadā dzīvē notika negaidīts pavērsiens, un, kā atzīst Česlavs, šis līklocis izrādījās veiksmīgs. Viņš uzskata, ka tagad atrodas savā vietā: „Vajadzēja sākt no nulles. Neklājās viegli, jo mums nebija darba pieredzes tamlīdzīgās struktūrās. Šādi dienesti darbojās vien rietumvalstīs. Tagad, atskatoties atpakaļ, redzu, ka viss ir izdevies, -- mums ir lieliska un ērta ēka darbam, moderni kabineti. Taču pats galvenais ir cilvēki. Mani 17 padotie ir īsti sava darba profesionāļi. Mūsu dienests ir nepieciešams daudziem.”

VPD ir daudz uzdevumu un plašas pilnvaras -- pārbaudes laikā uzraudzīt personas, pret kurām izbeigts kriminālprocess, tās nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, uzraudzīt nosacīti notiesātos, nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas atbrīvotos, personas, kurām noteikts papildus sods – probācijas dienesta uzraudzība. Dienests sniedz izvērtēšanas ziņojumus par probācijas klientu, organizē un vada izlīgumu kriminālprocesā, īsteno probācijas programmas u.c.

Pagājušā gada dati un rādītāji vēl tiek analizēti un aprēķināti. Savukārt 2016. gadā sastādīti aptuveni 180 izvērtēšanas ziņojumi, vairāk nekā 300 probācijas dienesta klientiem pēc tiesas un prokuratūras lēmuma piemērots piespiedu darbs, aptuveni 200 cilvēki atradās dienesta uzraudzībā.

No 2015. gada probācijas dienestam uzticēta vēl viena jauna un atbildīga funkcija -- nosacīti pirmstermiņa no brīvības atņemšanas soda izciešanas atbrīvoto personu elektronisko uzraudzība.  Sprādzi ap kāju uzliek uz laiku no 1 līdz 12 mēnešiem. Klienta dzīvesvietā uzstāda bāzes staciju, ar kuras palīdzību var kontrolēt cilvēku. Viņam ir tiesības pamest dzīvokli vai māju noteiktā laikā. Piemēram, aiziet uz veikalu, medicīnas iestādi vai valsts struktūru. Šāds kontroles veids ir ļoti izdevīgs valstij, jo nodokļu maksātājiem izmaksā gandrīz 10 eiro diennaktī, savukārt uzturēšana cietumā maksā 30 eiro diennaktī.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.