„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Rihards Eigims – par Saeimas vēlēšanām, bezdarbu un lielām būvēm

Foto: Džeina Saulīte

Kopš Daugavpils domes jaunā priekšsēdētāja ievēlēšanas pagājuši pieci mēneši, taču politiskās cīņas pašvaldībā joprojām nerimstas. „Latgales Laiks” jautāja Rihardam Eigimam, kā viņš vērtē pašreizējo gaisotni domē un ko jaunu pilsētas iedzīvotāji varētu gaidīt šogad.

- Rudenī notiks kārtējās Saeimas vēlēšanas. Kā jūs domājat – vai priekšvēlēšanu kampaņa Daugavpilī jau sākusies?

- Manuprāt, pārtraukuma tajā nemaz nav bijis. Kā jau es iepriekš teicu, pašvaldību vēlēšanas notika 3. jūnijā, pēc tam sākās gatavošanās Saeimas vēlēšanām. Domāju, katram politiķim tas ir individuāli – sākt nodarboties ar reklāmu no jaunā gada vai vēl agrāk. Daži, kā mēs varējām pārliecināties šonedēļ gadījumā ar slēpto videokameru, nesmādē nevienu pašreklāmas metodi.

Es netaisos piedalīties Saeimas vēlēšanās, šoreiz esmu atnācis, lai nostrādātu četrus gadus. Kā būs tālāk, pagaidām nedomāju, taču uz Saeimas deputāta krēslu noteikti netēmēju.

- Daži apskatnieki uzskata, ka „Saskaņas” un „Latgales partijas” attiecībās vērojams savdabīgs „atkusnis”. Kāda, jūsuprāt, pašlaik ir politiskā situācija domē?

- Es neesmu šo partiju biedrs, un man ir grūti spriest, ko viņi cits par citu domā. Politikā esmu jau ļoti sen, tāpēc varu teikt, ka Daugavpils domē iekļuva tikai trīs partijas, un tuvākajos četros gados šis skaits nemainīsies. Mums ar „Latgales partiju” ir partnerattiecību vienošanās, kura, kā redzams, apmierina abas puses. Katram no desmit koalīcijas deputātiem ir savs viedoklis šajā jautājumā, savas intereses un mērķi. Tāpēc, skatoties no malas, dažkārt var šķist, ka kādam pēkšņi radušās simpātijas pret opozīciju.

Uzskatu, ka ir labi, ja kāds var stāties pretī vairākuma vēlmēm, tāpēc arī ir vajadzīga opozīcija. Galvenais, lai tiktu saglabātas normālas cilvēciskas attiecības. Diemžēl, pie mums dažkārt tas neizdodas.

- Acīmredzot, martā pilsētu pametīs uzņēmums „SW Kover”. Arī „Latvijas dzelzceļš” pašlaik atlaiž darbiniekus. Vai pilsēta kaut kā spēs palīdzēt bezdarbniekiem?

- Mūsu viedoklis jautājumā par zarnu kalibrēšanas firmas aiziešanu ir noformulēts ļoti skaidri – mēs negribam, lai mūsu iedzīvotājiem būtu jācieš smirdoņas dēļ. Un nav svarīgi, kurā rajonā, -- Mežciemā vai Križos. Alternatīva šajā gadījumā ir liela uzņēmuma „LatRaps” atbalstīšana, kurš gatavojas atvērt ražotni Križos. Ja viss noritēs veiksmīgi, pilsētā būs daudzkārt vairāk darba vietu, nekā „SW Kover”.

Runājot par dzelzceļa darbiniekiem, es domāju, ka viņu prasmes pilsētai varētu noderēt šķirošanas centra izveides projektā pie Zaļumu stacijas Maļinovas pagastā. Tas ir ļoti nopietns ES projekts, ko īsteno „Latvijas dzelzceļš”, kura kopējās izmaksas ir 70 miljoni eiro. Tā īstenošana ilgs vismaz 2,5 gadus. Vienīgais jautājums – vai mums izdosies atrast speciālistus šī darba veikšanai.

Pilnu rakstu lasiet 9. februāra numurā.