„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Janvārī apkure Latgalē maksāja vidēji virs eiro

freeimages.com

Siltuma ražotāji Latgalē aplēsuši apkures izmaksas par janvāri, un, saskaņā ar šiem datiem, iedzīvotājiem jāmaksā vidēji 1,13--1,29 eiro/m2.

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Nataļja Kļadere „Latgales Laiku” informēja, ka Daugavpilī siltumenerģijas tarifs janvārī bija 49,74 eiro, bet vidējā maksa par apkuri - 1,29 eiro/m2. Salīdzināšanai 2017. gada janvārī daugavpilieši maksāja vidēji 1,35 eiro/m2. Jāiestarpina, ka vidējā temperatūra janvārī bija -1,9oC, bet vēl pirms gada - -4,4oC.

„Veicot aprēķinu par siltumenerģiju, tiek ņemti vērā vairāki parametri -- kopējais patērētais siltumenerģijas daudzums, maksa par vienu MWh konkrētajā mēnesī, patērētais karstā ūdens daudzums un kopīgais kvadrātmetru daudzums, kurš tiek apkurināts,” uzsvēra N. Kļadere.  

Aleksandrs Aizbalts, Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks, pastāstīja, ka Naujenes un Kalkūnes pagastā, kur ir vienotais tarifs 56,16 eiro/MWh, maksa par apkuri atšķiras, piemēram, nosiltinātajās mājās iedzīvotāji maksā mazāk, bet mājās, kas būvētas pirms 20-30 gadiem vai kur dzīvo tikai viens vai divi iedzīvotāji un kuras nav nosiltinātas, viena kvadrātmetra izmaksas pārsniedz pat 2,50 eiro, piemēram, Kalkūnes pagastā mājā „Kalkūni 9” janvārī aplēstā maksa par siltumu ir 2,69 eiro/m2.

„Ja Naujenes ciemā vidējā maksa par siltumu janvārī bija 1,13 eiro/m2, tad Kalkūnes pagastā, kur ir vairākas vecas un nesiltinātas mājas, šī maksa tuvojas trim eiro. Pateicoties modernizācijas projektiem, kuri realizēti gan Naujenes, gan Kalkūnes pagastā (automātiskās katlu mājas un jaunas siltumapgādes caurules Randenē un Vecstropos), Daugavpils novada pašvaldības SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” neplāno pārskatīt siltumapgādes tarifu, lai gan šogad kurināmais (malka, šķelda, granulas) sadārdzinājās par 30%, tāpat palielinājās minimālā alga un elektrības izdevumi. Iedzīvotājiem aktīvāk jāiesaistās mājokļu siltināšanā, turklāt šiem pasākumiem var piesaistīt gan pašvaldības, gan ES finansējumu,” teica A. Aizbalts.

Pilnu rakstu lasiet 13. februāra numurā.