„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Ģimenes relikvija – laikmeta lieciniece

daugavpils.lv

15. februārī noslēdzās periods, kurā uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju varēja atnest lietas, kuras saistītas ar daugavpiliešu ģimeņu un Latvijas vēsturi.

Pilsētas iedzīvotāju ģimenes relikvijas piedalīsies kopējā Latvijas projektā „Brīvības ielu stāsts 9 pilsētās, reģionu simboli un vērtības”. Kā teica muzeja vadītājas vietnieks zinātniskajā darbā un projekta kurators Vladislavs Ivanovs, katra pilsēta, kas piedalās šajā pasākumā, izvēlējās savu projekta realizācijas formātu. Daugavpilī par pamatu kļūs katras ģimenes vēsture.

Muzeja darbinieki speciāli noteica termiņu – 15. februāri, lai atliktu laiks informācijas apstrādei. Taču, ka atzīmēja V. Ivanovs, izstādes atklāšana notiks 17. aprīlī, tāpēc muzejs labprāt pieņems interesantas ģimeņu pagājušā gadsimta relikvijas.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki bija pārsteigti, ka daugavpiliešu ģimenēs glabājas tik daudz lietu. Izņemot gaidītos eksponātus – fotogrāfijas un dokumentus, Daugavpils iedzīvotāji atnesa cepurītes, traukus, apģērbu, gleznas. Tādējādi izstāde „Brīvības stāsti: ģimenes vēsture -- Latvijas vēsture” solās būt interesanta un neparasta. „Šajā gadījumā iepriekš nav iespējams pateikt, kādi būs izstādes eksponāti,” stāsta V. Ivanovs, „taču viens ir skaidrs – caur cilvēka un viņa lietu prizmu var uzzināt Latvijas simtgadu vēsturi.”

Visus eksponātus muzejs pieņēmis uz izstādes laiku – līdz 2018. gada augusta beigām, taču, kā teica V. Ivanovs, ir daudz lietu, kuras Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs vēlētos papildināt savus fondus.