„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Ceļojums gludekļu pasaulē

Misiņa gludekļi

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā darbojas unikāla izstāde, kurā kolekcionārs Ivans Matešs iepazīstina apmeklētājus ar gludekļu vēsturi.

Izstādē skatāmi gludekļi visā to daudzveidībā -- lieli un mazi, smagi čuguna un vieglāki misiņa gludekļi, daži atgādina kausus un kuģus. Ir ogļu gludekļi, kā arī tādi, kurus var uzkarsēt ar sauso spirtu.

Kolekcionārs atzinās, ka viņam pašam vislabāk patīk nesen Vācijā iegādātais 19. gadsimta beigās – 20. gadsimta sākumā Zviedrijā ražotais gludeklis, kuru I. Matešs dēvē par „pūķi”.

Ivana kolekcijā ir gludekļi no visas pasaules – Francijas, Krievijas, Zviedrijas, Anglijas, Amerikas, Polijas, Ķīnas un Bulgārijas, kā arī daudz Baltijas valstīs ražotu gludekļu. Pārsteidz cilvēku izdoma, kuri centušies dažādos veidos sakārtot savu apģērbu un mājas tekstilu. Kādreiz gludeklis bija turīguma pazīme, tāpēc dažiem modeļiem ir interesanta apdare – inkrustācijas, uz tiem attēloti putni, dzīvnieki, augi. I. Mateša kolekcijā ir arī dekoratīvi gludekļi, piemēram, no porcelāna. Ivana kolekcijā ir gandrīz 400 eksemplāri, izstādei viņš izvēlējies aptuveni 80 gludekļus. I. Matešs ne tikai vāc gludekļus, viņam ir svarīga tā evolūcija, tāpēc izstādē apskatāmas visas gludekļu attīstības pakāpes, sākot ar veļas rullējamo dēli un vāli. Visiem interesentiem izstādē kolekcionārs parādīja dažādu eksponātu lietošanas principu, kā arī pastāstīja to rašanās vēsturi.

Ivans kolekcionē gludekļus jau aptuveni 20 gadus un atzīst, ka tā ir mīlestība no pirmā acu skata. Sākumā viņš gribēja savākt vismaz dažus, bet vēlāk gludekļu daudzveidība viņu aizrāva. Jaunus eksemplārus Ivans atrod ar kolekcionāru biedrības starpniecību speciālā portālā, kur galvenokārt  komunicē gludekļu vācēji.

Daugavpils domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka pilsētai tas ir liels pluss, ka kolekcionāri ne tikai vāc, bet arī dod iespēju cilvēkiem apskatīt senlaicīgas retas lietas. Visi interesenti var apmeklēt izstādi līdz 29. aprīlim.

Sakarā ar izstādi, līdz 29. aprīlim muzejā notiks interaktīvas nodarbības bērniem „Ceļojums gludekļu pasaulē”, kurās pirmsskolas izglītības iestāžu vecāko grupu bērnus un skolu 1.—6. klašu audzēkņus ne tikai iepazīstinās ar šī sadzīves priekšmeta vēsturi, bet arī iemācīs ar tā palīdzību zīmēt.