„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Ilūkstes pašvaldības budžetā pieaugs iedzīvotāju ienākuma nodoklis

freeimages.com

Ilūkstes novada domes deputāti ārkārtas sēdē, kas notika 5. februārī, pieņēma 2018. gada budžetu.

Ilūkstes novada pašvaldības izpilddirektora pienākumu izpildītājs Reinis Līcis uzsvēra, ka plānotie ieņēmumi, pateicoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pieaugumam, ir nedaudz palielinājušies pretēji bažām, ka tie samazināsies, un tas norāda uz pozitīvu ekonomisko izaugsmi novadā un ka ir apstājusies cilvēku prombraukšana.

Pašvaldības budžeta līdzekļu un valsts mērķdotāciju lielākā daļa ir atvēlēta izglītībai, un tā ir gandrīz puse no visa budžeta. Tāpat pašvaldība paredzējusi finansējumu pašvaldības iestāžu uzturēšanai, pakalpojumu sniegšanai, infrastruktūras, tostarp ceļu un ielu, uzlabošanai un atjaunošanai. Piemēram, Ilūkstē plānots atjaunot Jēkabpils ielu, bet pagastos -- vairākus grants ceļu posmus. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielināts finansējums ikdienas ceļu uzturēšanai. Turpināsies ielu apgaismojuma izbūves darbi Subatē, Dvietē un Eglainē. Pašvaldība plāno arī labiekārtot bērnu rotaļu laukumus, skvērus, Ilūkstes estrādi un citu infrastruktūru.

Lielāks finansējums šogad atvēlēts arī kultūrai, proti, kolektīvu dalībai dziesmu un deju svētkos, Latvijas simtgades pasākumiem un Ilūkstes novada 15 gadu jubilejas svētkiem.           

„Sakarā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa pieaugumu, ir samazinājies piešķirtais finansējums no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda, un, ņemot vērā minimālās algas palielināšanos, kas ir nozīmīgs solis tautsaimniecībā, vienlaikus samazinās pašvaldības iespējas investēt,” atzina R. Līcis.     

Ilūkstes novada pašvaldības 2018. gada budžets skaitļos:

  • ieņēmumos 8,067 milj. eiro, tai skaitā 3,18 milj. valsts budžeta transferti;
  • izdevumos 7,708 milj. eiro, tai skaitā 3,590 milj. eiro izglītībai, 621 406 eiro sociālai aizsardzībai, 692 584 eiro komunālajam dienestam, 525 553 eiro kultūrai, 505 735 eiro autoceļu fondam.