„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Daugavpils cietokšņa attīstība turpinās

Lai gan dome izpirkusi ēku Nikolaja ielā 17, tuvākajā laikā diezin vai šeit taps smēde un „Meistaru pilsēta” // Foto: Aleksandrs Rube

Daugavpils domes deputāti atbalstīja Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta turpmāko attīstību. Daugavpilī plānots labiekārtot cietokšņa septīto bastionu, bet Kauņā – vienu no cietokšņa fortiem.

Attīstības departamenta Projektu nodaļas vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins pastāstīja, ka piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti septītā bastiona vēsturiskā profila atjaunošanai, tā hidroizolācijai, krūmu un koku sakņu likvidēšanai. Tas būs svarīgs papildinājums citiem projektiem, kuri tiek īstenoti pārrobežu sadarbības ietvaros. A. Mahļins atgādināja, ka jau ir atbalstīta un atrodas projektēšanas stadijā Martinsona mājas (Latvijas un Krievijas sadarbība) un septītā bastiona kazemātu labiekārtošanas (Latvija—Lietuva—Baltkrievija) ideja.

Turklāt visa Daugavpils cietokšņa pienācīgai uzturēšanai dome atbalstīja radiovadāmas nogāžu pļaujmašīnas „Spider” (Čehija) iegādi 29 000 eiro vērtībā. Neskatoties uz augsto cenu, pļaujmašīna ļaus ievērojami ietaupīt ne tikai laiku, bet arī pilsētas budžeta līdzekļus.

„Šāds zālāja pļāvējs nav greznumlieta,” teica Artjoms Mahļins, „ā algot strādniekus, kuri tīra vaļņus uz trosēm, ir dārgs prieks, nemaz nerunājot par to, cik sarežģīti ir saskaņot viņu darbu vasaras sezonā. Daudz izdevīgāk ir iegādāties šādu ierīci, kas ir pielāgota darbam nogāzēs, un atrast vienu prasmīgu darbinieku.”

Atbildot uz deputātu jautājumiem, A. Mahļins pastāstīja, ka visu cietoksnī ieplānoto darbu (tostarp tehnikas muzeja izveide) kopējās izmaksas pašlaik ir 7 miljoni eiro. Tā kā radušās grūtības finansējuma piesaistē, pagaidām ir grūti kaut ko pateikt par „Meistaru pilsētas” projektu, kuru paredzēts īstenot bijušajā provianta noliktavā Nikolaja ielā. Līdzīga situācija ir arī jautājumā par Mihaila vārtu atjaunošanu. Savukārt pašvaldība ir gatava piešķirt līdzekļus astotā bastiona kazemātu atjaunošanai, kur pašlaik tek jumts.