„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Kā izīrēt dzīvokli likumīgi

Jeļena Ivancova

Ar katru gadu Latvijā aizvien stingrāk tiek uzraudzīti nekustamā īpašuma izīrētāji vai iznomātāji. Speciāli viņiem tika ieviests vienkāršotais nodokļa nomaksas režīms, nereģistrējot saimniecisko darbību.

Samaksā un guli mierīgi

Latvijas Valsts ieņēmumu dienests (VID) visdažādākajos veidos cenšas panākt, lai cilvēki izīrētu dzīvokļus likumīgi. VID mājas lapā ir izveidota atsevišķa saite "Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam", kurā tiek sniegts detalizēts visu iespējamo variantu skaidrojums, lai katrs var izvēlēties piemērotāko. VID iniciatīva jau ir nesusi augļus. No 2016. līdz 2018. gadam iedzīvotāju skaits, kuri informējuši VID par to, ka izīrē dzīvokļus, trīskāršojies.

Rīdzinieks Jevgeņijs Asketovs, kurš izīrē dzīvokļus Jūrmalā un Rīgā ar portāla Booking.com starpniecību, atzīst, ka ir gatavs maksāt nodokli, lai varētu mierīgi dzīvot. Jo, viņaprāt, nekustamā īpašuma izīrētājiem šajās pilsētās un citās tūristu iecienītās vietās Latvijā tiek pievērsta lielāka vērība. Turklāt viņu priecē VID jauninājums, kurš izrāda pretimnākšanu, organizējot un maksimāli vienkāršojot visu procesu. Jevgeņijs izvēlējies nodokļu nomaksas režīmu, saskaņā ar kuru viņam nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, vien jāpaziņo VID, ka ir noslēgts dzīvokļa īres līgums. Reizi gadā viņš iesniedz ienākumu deklarāciju un maksā nodokli  10% apmērā no ienākumiem, kas gūti, izīrējot nekustamo īpašumu.

Šajā gadījumā mīnuss ir tas, ka viņam nav tiesību atskaitīt saimnieciskās darbības izdevumus. Turklāt ir daudz ņemšanās ar īres līgumu kopijām, sastādot gada ienākumu deklarāciju. "Varbūt citur Latvijā nekustamā īpašuma izīrētājus tik stingri neuzrauga," saka Jevgeņijs, "Rīgā šajā ziņā ir sarežģītāk, droši vien, tāpēc, ka šeit apgrozās pavisam cita nauda un īres maksa ir ievērojami augstāka."

Tikai komunālie maksājumi

Cilvēku, kuri izīrē dzīvokli, reģistrējot saimniecisko darbību, ir  daudz mazāk. Visdrīzāk, tas ir saistīts ar augsto nodokļa likmi – šajā gadījumā izīrētājam jāmaksā 20-31% no ienākumiem, atkarībā no to apmēra. Taču arī šim nodokļu nomaksas režīmam ir savi plusi – tiek piemērots neapliekamais minimums, tiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, var veikt attaisnoto izdevumu uzskaiti.

Pilnu rakstu lasiet 20. februāra numurā.