„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Mājas „dzīve” attiecas uz katru tās iedzīvotāju

Jeļena Ivancova

Liepāja ir neapšaubāma līdere daudzdzīvokļu  māju renovācijas projektu īstenošanā Latvijā. Energoefektivitātes pasākumi veikti 250 mājās, pašlaik tiek izskatīti vēl 40 pieteikumi.

Daugavpilij un citām pašvaldībām pagaidām nav tik iespaidīgu rezultātu. Ar Liepājas kolēģu pieredzi veiksmīgā mērķfinansējuma apgūšanā, iedzīvotāju un apkalpojošo organizāciju konstruktīvā sadarbībā un dzīvojamā fonda modeļu apkalpošanā iepazinās Latgales reģiona pašvaldību pārstāvji. Šo braucienu organizēja Ekonomikas ministrija, valsts finanšu institūcija „Altum” un Liepājas pašvaldība.

Būtiska ekonomija

Pašvaldības uzņēmums „Liepājas namu apsaimniekotājs” (LNA) apkalpo aptuveni pusi Liepājas daudzdzīvokļu namu – 650. Divdesmit divām mājām veikta pilna renovācija ar „Altum” atbalstu, kopējās izmaksas – 6,5 miljoni eiro. Pilnīga siltināšana ir viens no valsts finansējuma saņemšanas nosacījumiem.

2016. gada martā Ministru kabinets apstiprināja daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas atbalsta programmu, no 2016. līdz 2023. gadam pieejami 166 470 588 eiro (141,4 miljoni eiro – Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi, pārējā ir valsts nauda). Plānots, ka šajā periodā valstī tiks nosiltinātas aptuveni 1700 mājas. Deviņstāvu māja Liepājā, Ventas ielā 2 (1974), pilnībā nosiltināta 2014. gadā, un, kā liecina ikgadējā konkursa rezultāti, pēc gada tā kļuva par energoefektīvāko ēku Latvijā. Iedzīvotāji lepojas ar savu sasniegumu. „Mēs esam pieraduši, ka pie mums ved ekskursijas,” saka pensionāre Ausma, „dzīvoklis kļuvis daudz siltāks, izzuda pelējums, arī kaimiņi ir apmierināti.”

Renovācija izmaksāja 460 000 eiro, tostarp 160 000 eiro bija valsts līdzfinansējums. Iedzīvotāju kredīts sadalīts uz piecpadsmit gadiem. Pirmajā gadā siltumenerģijas ekonomija bija 63% (15—18 tūkstoši eiro), un iedzīvotāji par apkuri kopā ar kredītu maksā mazāk, nekā pirms renovācijas. Jāatzīmē, ka apkures tarifs Liepājā ir ievērojami augstāks – 59,95 eiro par megavatstundu (bez PVN), nekā Daugavpilī (februārī -- 50,53 eiro bez PVN).

Māja Dzērves ielā 17 ieguva otro vietu minētajā konkursā 2015. gadā. Siltināšana izmaksāja 290 000 eiro, tostarp 117 000 eiro – valsts atbalsts. Savukārt siltumenerģijas ekonomija pirmajā gadā bija 63%. Arī 2017. gadā konkursā uzvarēja daudzdzīvokļu māja Liepājā.

Veiksmīgs piemērs ir lipīgs

Una Rumba ir LNA namu pārzine. Viņas pārziņā ir 24 daudzdzīvokļu mājas, un daudzējādā ziņā pateicoties U. Rumbas prasmei organizēt sapulces un saprotami izskaidrot iedzīvotājiem renovācijas plusus, izdodas gūt labus rezultātus. Uzņēmumā strādā 11 namu pārziņi, kuru pienākumos ietilpst dialogs ar iedzīvotājiem. „Nekāda „Liepājas fenomena” nav. Arī mūsu iedzīvotāji uzreiz jautā: „Cik tas maksās?” Vienīgais veids, lai kaut ko iesāktu, ir organizēt sapulci un tajā izskaidrot visus aprēķinus un salīdzinošos datus,” saka Una, piebilstot, ka pusotra gada laikā LNA sarīkojis sapulces 120 mājās. Ir māju vecākie, kuri strādā galvenokārt entuziasma vadīti. „Liepājnieki, redzot kaimiņmāju veiksmīgos piemērus, sāk interesēties, nākt uz konsultācijām un rīkot sapulces,” saka „Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Pilnu rakstu lasiet 16. februāra numurā.

Svarīgi

21. februārī „Altum” speciālisti Daugavpilī rīkos semināru par valsts atbalstu mājokļu energoefektivitātes projektiem. Pasākums notiks kultūras namā „Vārpa”, sākums pl. 17.30.

Šajā dienā seminārs notiks arī Rēzeknē.