„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Uzticams draugs dāvā prieku

Jana Jordāne pastaigā ar Kaido // Foto: Jeļena Čursina

16. februārī pēc Austrumu kalendāra sākas Jaunais gads. Tā simbols Dzeltenais Zemes Suns ir gan uzticams, gan uzticīgs. Savukārt jaukais zeltainais retrīvers Kaido, kurš dzīvo kaimiņos „Latgales Laika” redakcijai, ir arī ļoti jautrs gada simbols.

Kaido pie saviem tagadējiem saimniekiem nonāca pavisam nejauši. „Es negribēju zeltaino, negribēju rudo, turklāt bez ciltsrakstiem,” smejoties stāsta Jana, „taču ieraudzīju un teicu: „Ņemu!” Kaido kucēnu metienā bija visaktīvākais un visvairāk rūca. Viena no zeltaino retrīveru īpatnībām ir tā, ka tie iekaro simpātijas no pirmā acu skata. Ļoti bieži šo īpašību izmantot kinematogrāfijā – kurš gan neatceras Badiju no „Gaisa karaļa” un daudzas citas filmas ar jauko zeltaino retrīveru piedalīšanos. Šīs šķirnes suņu maigais raksturs un jautrā daba iekaroja arī Kaido saimnieku Janas Jordānes un Anatolija Orlova sirdi.

Zeltainos retrīverus Jana dēvē par īstiem darba zirdziņiem. Viņi ir labi mednieki, glābēji, „muitnieki” un terapeiti, jo īpaši bērnu ārstēšanā. Rīgā regulāri notiek frisbija sacensības, kurās piedalās zeltainie retrīveri.

„Mūsu Kaido ir mājas mīlulis,” saka Jana. Viņš vēl ir jauns un pašlaik apgūst suņu ābeci, ar labākiem panākumiem mācās saimnieces komandas. Kaido vēl bija tikai mēnesis, bet viņš jau zināja, ka pirms ēšanas jāapsēžas.

Nevis ēdināšana, bet audzināšana

Janai mājas mīluļu audzināšanas jautājumos ir stingri uzskati. Viņasprāt, ja nav nekādu ģenētisku un psiholoģisku noviržu, suns labi padodas dresūrai. Galvenais ir uzreiz nodemonstrēt savu pozīciju un turpmāk to stingri ievērot, kā arī negaidīt, kamēr suns paaugsies. Noteikums, ka kost rokās nedrīkst, Kaido un saimnieces attiecībās tika ieviests uzreiz.

Ar tādiem pašiem paņēmieniem tiek audzināta arī kaķene Vivjena, kura mierīgi un vienaldzīgi vēroja, kā Kaido „sniedz interviju”. Kaķis un suns mierīgi sadzīvo kopīgā mājoklī.

Mūsdienās mājdzīvnieku turēšana ir gana dārgs prieks, jo īpaši tad, ja par tiem tik tiešām gādā un rūpējas par mīluļu veselību (laba barība, plānveida vakcinācija, čipēšana, reģistrācija, pase, suņu higiēnas līdzekļi utt.). „Kaido ir vairāk kosmētikas maku, nekā man,” stāsta Jana un rāda Kaido veselības aprūpes un skaistumkopšanas līdzekļu arsenālu. Taču viņa saimnieki uzskata, ka tēriņi ir tā vērti, jo pretī tiek saņemta dzīvnieka mīlestība, prieks, ar kādu viņš sagaida.