„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Pašvaldības policija pilsētas kārtības sardzē

Anatolijs Krilovs

Daugavpils pašvaldības policijas priekšnieka amatā Genādijs Kaminskis strādā kopš 2017. gada 29. decembra. Pirms tam viņš daudzus gadus bija Vladimira Gudakovska vietnieks, kurš pēc dienesta pārbaudes pameta savu amatu.

Genādijs bijušo priekšnieku atceras ar labu vārdu: "Tieši V. Gudakovskis piedalījās pašvaldības dibināšanā un pilnveidošanā, viņa vadībā auga policijas autoritāte, sasniedzot pašreizējo līmeni. Mūsu uzdevums ir attīstīties tālāk." Genādijam Kaminskim ir 46 gadi, dzimis Daugavpilī, pabeidzis Minskas Suvorova kara skolu, tādējādi iegūstot tiesības ārpus konkursa iestāties Harkovas augstākajā tanku karaspēka skolā, kuru absolvējot, saņēma leitnanta dienesta pakāpi. 1995. gadā Genādijs uzsāka dienestu pašvaldības policijā, kur, neskatoties uz savu solīdo militāro izglītību, sāka darbu kā jaunākais kārtībnieks. "Visos dienesta posmos es vienmēr prasīju no personālsastāva, lai tiktu  stingri ievērota disciplīna, kā arī atbildību un augstu kultūru un ētiku, strādājot ar pilsētniekiem. Mums jārāda kārtības un uzvedības piemērs, pirms to prasām no citiem," saka Genādijs Kaminskis.

Pirms divdesmit gadiem policijā bija tikai 18 cilvēki, pašlaik šeit strādā 132 darbinieki, tostarp 127 ir policisti, kuri kontrolē kārtību pilsētā. Tehniskais nodrošinājums atbilst veicamajiem uzdevumiem: "Ja mums kaut kā trūkst, tad, pirms vērsties pie domes vadības, mēs pamatojam savu lūgumu, sastādām tāmi un pierādām nepieciešamību piešķirt mums līdzekļus. Tajā pašā laikā mēs labi saprotam, ka kārtība pilsētā nav mērāma tikai naudā," saka vadītājs.

Rādīt piemēru citiem

Pilsētnieki ik dienu redz jauniešus – puišus un meitenes, kuri patrulē ielās. Viņi ir korekti un iedzīvotāji var vērsties pie policistiem, ja pēkšņi ir nepieciešama palīdzība.

Lai iestātos darbā policijā, ir jābūt Latvijas pilsonim un vismaz vidējai izglītībai, jāzina valsts valoda, jābūt labi fiziski sagatavotam, kā arī nedrīkst būt krimināla pagātne.

Divus mēnešus kandidāti iziet speciālu kursu, kuros apgūst jurisprudenci, lietvedību, darba aizsardzības nolikumus, uzvedības ētiku un kultūru utt. Viņi apgūst prasmes, kā rīkoties sarežģītā situācijā,  kandidātam jābūt labai psiholoģiskajai sagatavotībai, augstām morāles īpašībām. Visās šajās disciplīnās tiek kārtotas ieskaites. "Daži kandidāti uzreiz saprot, ka nav piemēroti darbam policijā, tāpēc aiziet projām, daži nespēj nokārtot eksāmenu, šķiramies arī no viņiem," stāsta G. Kaminskis.

Pilnu rakstu lasiet 23. februāra numurā.