„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Maijā sāksies granulu rūpnīcas celtniecība

Neskatoties uz brīdinājuma zīmēm, daudzi vārti rūpnieciskajā zonā ir vaļā vai arī tajos ir milzīgas spraugas // Foto: Aleksandrs Rube

Pagājušajā nedēļā Daugavpils domē tikās pašvaldības vadība un SIA „Baltic Pellets Energy” direktors Alvils Šaripovs, kura plāno atvērt pilsētā koka granulu ražošanas rūpnīcu. Uzņēmums plāno sākt objekta būvdarbus Čerepovas rūpnieciskajā zonā, Dunduru ielā, jau šī gada maijā.

Rūpnīcas būvdarbu kopējās izmaksas ir aptuveni 30 miljoni eiro, ražotne tiks izvietota 14 ha plašā teritorijā un būs viens no lielākajām Latgalē. Pašlaik pilsētā nav šādas rūpnīcas analogu. Aptuvenais darbinieku skaits – 150 cilvēki. Izejvielas (šķelda, krūmi, zāģskaidas, mizas, dažādi atkritumi)  rūpnīcai piegādās divējādi – pa dzelzceļu un hermētiski slēgtās kravas automašīnās.

„Interesanti ir tas, ka pašvaldībā vienlaikus jāīsteno divi projekti, kuri saistīti ar transporta atbalsta nodrošinājumu uzņēmumiem,” pastāstīja domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs, „pašlaik mums jāpalīdz izbūvēt dzelzceļa līniju ne tikai uz rūpnīcu „Baltic Pellets Energy”, bet arī uz „Latraps”, ko plānots būvēt Križos. Attiecīgi pieprasījumi jau ir nosūtīti Satiksmes ministrijai.”

I. Prelatovs atzīmēja, ka skaidrībai jautājumā par valdības atbalstu jābūt jau marta beigās. Taču pagaidām nav nekāda pamata uzskatīt, ka ministrija atteiks. Turklāt viņš piebilda, ka tad, ja granulu rūpnīca sāks darbu, pašvaldība nevar galvot, ka uzņēmums pārdos savu produkciju pilsētniekiem par samazinātām cenām, -- tas atkarīgs no SIA „Baltic Pellets Energy” pozīcijas.

Granulu ražošanas uzņēmuma rūpnieciskā zona – skats no augšas

Skepse un cerības

Spriežot pēc daugavpiliešu atsauksmēm sociālajos tīklos, daudzus māc šaubas, ka jaunā rūpnīca neietekmēs ekoloģisko situāciju un tiešām radīs daudz darba vietu. Bažas par ekoloģisko situāciju jau vairākkārt centušies kliedēt speciālisti, tostarp Vides pārraudzības valsts biroja eksperti. Pirms diviem gadiem atklātā sapulcē Daugavpils iedzīvotājiem tika sniegta detalizēta atskaite par iespējamās emisijas, aizdegšanās un trokšņa piesārņojuma pakāpi.  Tika demonstrētas arī ātrās ugunsgrēka dzēšanas shēmas, izmantojot CO2 vai inertās gāzes. Saskaņā ar biroja atskaiti, ārpus ražotnes trokšņa līmenis nepārsniegs 50 decibelus.

Pilnu rakstu lasiet 2. marta numurā.