„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Rēzeknē top divi industriāli objekti

Aleksandrs Rube

Februāra nogalē virs viena no topošajiem rūpniecības objektiem Rēzeknē tika pacelts apaļš vainags – celtnieki svinēja spāru svētkus. Šī ēka ir liels industriālais parks Viļakas ielā, kura kopējās izmaksas ir 7 miljoni eiro. Arī kaimiņos kūsā darbs – tiek atjaunota noliktavu ēka Atbrīvošanas alejā 155a.

Pašlaik Rēzeknē, tāpat kā daudzās citās Latvijas pašvaldībās, tiek aktīvi apgūti Eiropas fondi. Projektētāji un celtnieki strādā paātrinātā tempā, lai nebremzētu daudzu projektu īstenošanu. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) kopējais līdzfinansējums Rēzeknes pašvaldības pašreizēju uzdevumu realizēšanai ir 24 miljoni eiro. Turklāt vislielākais ekonomiskās izaugsmes potenciāls ir diviem minētajiem objektiem, kuri var kļūt par labu atspēriena punktu vērienīga biznesa īstenošanā.

Virszemē un pazemē

Agrāk jaunceļamā industriālā parka teritorijā (Viļakas ielā 1) atradās naftas krātuve ar lielām mazuta tvertnēm. Šos rezervuārus aizvāca uzņēmums „Rēzeknes siltumtīkli”, pēc tam tika veikta zemes rekultivācija. Lai gan tādējādi bija radītas labas iespējas tam, lai šeit uzsāktu kaut ko jaunu, izrādījās, ka dažādu komunikāciju ierīkošana šajā pilsētas daļā ir ļoti sarežģīts uzdevums.

„Rēzeknē ir diezgan smaga situācija saistībā ar energoapgādi,” stāsta Rēzeknes domes Attīstības departamenta vadītājs Georgijs Orlovs, „rūpniecības objektam nepieciešams jaudīgs elektrotīkls, bet līdzšinējos apstākļos to nebija iespējams izbūvēt. Tāpēc mēs noslēdzām ar „Sadales tīkliem” speciālu līgumu par lielas apakšstacijas rekonstrukciju.”

Georgijs Orlovs

Pašlaik Rēzeknes Ziemeļu rūpnieciskajā zonā būvē gāzes vadu, kanalizācijas tīklus un citas komunikācijas. Tiek plānots atjaunot vecos un ierīkot jaunus piebraucamos ceļus, kā arī stāvvietas. Vadība uzskata, ka pēc infrastruktūras sakārtošanas ieguvēji būs arī uzņēmēji.

Tāpat kā Daugavpilī, arī Rēzeknē, veidojot industriālos parkus, investoriem tiek izvirzītas obligātās prasības. Komersantiem būs ne tikai jāveic minimālie ieguldījumi, bet arī jārada noteikts darba vietu skaits. Objektam Viļakas ielā šie rādītāji ir 3,5 miljoni eiro investīcijas un 80 jaunas vakances, savukārt kompleksam Atbrīvošanas alejā – 910 000 eiro un vismaz 50 darba vietas. Turklāt šo pārmaiņu rezultātā ievērojami jāsarūk degradēto teritoriju platībai pilsētas robežās.

Āra darbi jau tuvojas beigām

Interesanti, ka, atšķirībā no Daugavpils, Rēzeknes industriālajos parkos netiek stingri ierobežots investoru skaits. Ja Daugavpilī ieguldījumu apjoma un vakanču prasības investoram jāizpilda vienatnē, tad Rēzeknē šo nosacījumu var izpildīt vairāki biznesmeņi.

Pilnu rakstu lasiet 6. marta numurā.