„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

„Garšīgā” biznesa rūgtenās nianses

Kafeinīcas "Ēdnīca №1" īpašnieks Staņislavs Zlobins // Jeļena Čursina

Lai restorānu biznesa jomā tiek ieviesta aizvien stingrāka nodokļu politika, kā rezultātā tiek slēgtas daudzas sabiedriskās ēdināšanas iestādes, Daugavpilī sāk darbu jaunas kafejnīcas. „Latgales Laiks” uzzināja, kā to īpašnieki risina problēmas, rod motivāciju un ar ko vēlas piesaistīt apmeklētājus.

Labi aizmirsts vecais

Zvanot senlaicīgam pulkstenim, „nostalģiskās” kafejnīcas „Ēdnīca Nr. 1” īpašnieki Staņislavs un Larisa Zlobini stāsta, ka biznesā viņi nav iesācēji, iepriekš ir nodarbojušies ar antikvariātu. Ideja par kafejnīcu radās, kad viņi pirmo reizi ieraudzīja restorānam piemērotas telpas, kurās jau bija ventilācija utt. Staņislavs un Larisa sāka gatavoties, pamazām iegādājās un vāca aprīkojumu, savukārt aizraušanās ar antikvariātu noteica kafejnīcas stilu un interjeru. Interesi par kolekcionēšanu Staņislavs mantoja no tēva, kurš vāca visu – atklātnes, monētas, grāmatas. Daudzas lietas no šīm kolekcijām ir interjerā, piemēram, no veciem konfekšu papīrīšiem veidota kolāža, kinoprojektors, plašu atskaņotājs, ierīce fotogrāfiju attīstīšanai, telefons, pulkstenis un daudz kas cits.

„Šīs visas lietas ir no laikmeta, kurā mēs dzīvojām, -- padomju laiku periods no piecdesmitajiem līdz astoņdesmitajiem gadiem,” stāsta īpašnieki, „tām piemīt dvēsele, turklāt tās spēj kalpot ilgāk, nekā mūsdienīgas lietas. Mūsu apmeklētāji var ne tikai paēst, bet arī atcerēties un parādīt bērniem un mazbērniem, kā tās izmantot.”

Kafejnīca paredzēta galvenokārt ģimenēm, lai tās varētu šeit sapulcēties. Te var ne tikai ieturēt maltīti, bet arī lietderīgi pavadīt laiku, stāsta īpašnieki. Staņislavs rāda savu šaha komplektu, ar kuru tagad labprāt spēlē apmeklētāji.

Tā kā kafejnīca domāta ģimenes atpūtai, šeit ir principiāla pozīcija – atteikšanās no alkohola tirdzniecības. „Ēdnīcā Nr. 1” tiek rīkoti dzejas vakari, mākslinieku meistarklases. „Mēs dzīvojam šajā pilsētā un gribam šeit paveikt kaut ko labu,” saka dzīvesbiedri.

Galvenais ir kvalitāte

Natālija Volinko savu konditorejas veikalu tīkla „Saldā dzīve” paplašināšanai Daugavpili nav izvēlējusies nejauši, jo savulaik viņa šeit ir studējusi. Tāpēc, izveidojusi biznesu Balvos, pirmā vieta, kur viņa nolēma to attīstīt tālāk, bija Daugavpils.

Natāliju nebiedē konkurence, jo viņa strādā jomā, kurā, pēc uzņēmējas teiktā, biznesmeņi baidās darboties, -- tā ir ekoloģiski tīra produkcija. Šiem produktiem ir īss derīguma termiņš – tie ir derīgi vienu vai divas dienas, taču viss pagatavots no dabīgiem produktiem – olām, dzīvā rauga, sviesta., stāsta Natālija.

Ievērojot šādu ražošanas politiku, Natālija ir trāpījusi desmitniekā – viņas produkcijai ir labs noiets. „Kad Balvos ienāku, piemēram, autoservisā vai Valsts ieņēmumu dienestā, cilvēkiem tek siekalas,” smejoties saka Natālija, „pilsēta ir maza, un ar mūsu produkciju es visiem izraisu patīkamas asociācijas.”

Pilnu rakstu lasiet 9. marta numurā.