„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Latvijas fotogrāfes ceļojums uz Ameriku

Jeļena Čursina

Latgales Centrālajā bibliotēkā var apskatīt jaunās fotomākslinieces Adelīnas Darviņas (Rīga) fotoizstādi „No krasta līdz krastam – ASV Nacionālie parki”.

Adelīna trīs mēnešus ceļoja par ASV un fotografēja. Šajā laikā meitene kopā ar draugu Amerikā mēroja ceļu no Atlantijas okeāna līdz Klusajam okeānam un atpakaļ, kopā 21 000 kilometru. ASV daba pārsteidza Adelīnu ar savu daudzveidību – tuksnešiem, kalniem, zaļajām ielejām utt. „ASV daba ir monumentāla,” sajūsmināta saka Adelīna, „un to visu es centos nofotografēt.”

Fotomāksliniece izstādē iepazīstina ar desmit ASV dabas rezervātiem (kopumā to ir ap 400). 2016. gadā, kad Adelīna ceļoja pa Ameriku, ASV Nacionālo parku dienests svinēja simts gadu jubileju.

Ceļojuma laikā fotomākslinieces mājas bija speciāli braucienam aprīkota automašīna – aizmugurējie sēdekļi bija izņemti, bet to vietā iekārtota mobila guļvieta. Izstādes apmeklētāji interesējās, kā un kur Adelīna rūpējās par savu higiēnu. Izrādās, pat tam ir jāpazīst dzīve ASV un tās īpatnības. Ideju viņai ieteica amerikāņu paziņas – Adelīna jau iepriekš nopirka fitnesa kluba abonementu, kura filiāles ir visā valstī. „Tā es noķēru divus zaķus,” stāsta Adelīna, „nodarbojos ar sportu, bez kura, ilgstoši sēžot mašīnā, neiztikt, bet pēc tam mazgājos dušā.”

Adelīna uzsvēra, ka ceļot pa Ameriku ir ļoti ērti. Viņa stāsta, ka vienmēr liek vilties žurnālistiem, kuri vēlas uzzināt par bīstamiem un baisiem piedzīvojumiem, taču patiesībā Amerika tūristiem ir ļoti droša valsts.

Adelīna centās viena brauciena laikā izdarīt vairākas lietas. Izņemot fotografēšanu, viņa iepazinās ar amerikāņiem un viņu dzīvi. Rīgas Stradiņa universitātē Adelīna studē komunikācijas zinātni, tāpēc galvenokārt pēta tādu jēdzienu kā „amerikāņu sapnis”. Gatavojot savu zinātnisko darbu, A. Darviņa jau iepriekš sazinājās ar ASV augstskolām, izveidoja aptauju lapas. Ieradusies Amerikā, viņa daudz runāja ar vietējiem iedzīvotājiem par „amerikāņu sapni”, fotografēja viņus un izdarīja secinājumus. „Ceļojot pa Ameriku, saproti, ka tā tiešām ir neierobežotu iespēju zeme, tāpēc ne velti pastāv arī šis jēdziens,” saka Adelīna. Viņu pārsteidz tas, ka amerikāņu studenti nebaidās „ielīst” parādos, lai studētu. Pabeidzot augstskolu un esot parādā vairākus tūkstošus dolāru, tikai sapnis ļauj turpināt cīņu un strādāt.

Tādējādi A. Darviņas brauciens apvienoja vairākus projektus, kuru organizēšanā palīdzēja ASV vēstniecība Latvijā. Atbildot uz jautājumu, vai Adelīna dosies uz citām valstīm, viņa teica, ka zinātniskais darbs antropoloģijā saistīts ar Maroku: „Pilnīgi iespējams, ka nākamās skaistās fotogrāfijas būs no turienes.”