„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Daugavpils ebreji līksmoja Purima svētkos

Egita Terēze Jonāne

4. martā ar jautrām dziesmām, dejām un sarunām Daugavpils ebreju kopiena svinēja Purima svētkus.

Pārpildītajā Daugavpils 3. vidusskolas ēdnīcā uz stilizētas skatuves ebreju jauniešu teātra dalībnieki rādīja uzvedumu „Purims”. Ar ebreju un mūsdienu dejām priecēja ebreju deju ansamblis „Aviva”, koncertā piedalījās dueti, vokālais ansamblis „Mazl-Tov” un laucesieša Jāņa Rasnača ģimenes kvartets, bet par muzikālo pavadījumu un dejām rūpējās Giršs Kagans un Sergejs Pimanovs.

Vēlot veselību un saglabāt dzīvesprieku arī ikdienā, ebrejus sveica Daugavpils latviešu biedrības, lietuviešu biedrības „Rasa” un Krievu nacionālās kultūras biedrības pārstāvji.

Zīmīgi, ka ebreji bija padomājuši arī par cienastu, kur centrālais ēdiens bija magoņu pīrādziņi „Homentašen” un galvenais dzēriens - vīns.

Ebreji ir dažādi - jautri un skumīgi, strādīgi un mazliet slinki, klusētāji un runīgi, atzina Daugavpils ebreju kopienas, kas apvieno ap 170 cilvēkus, priekšsēdētājs Honons Šperlings. „Purims, tāpat kā citi ebreju svētki Roš Hašana (Jaunais gads), Jom kipu (Nožēlas jeb Tiesas diena), Sukots (Būdiņu svētki), Pasahs (ebreju izceļošana no Ēģiptes u.c.) apvieno visus - ebrejus, krievu, latviešus, lietuviešus, visus daugavpiliešus,” teica Honons.

„Daugavpilī spēlēju poļu, latgaliešu, krievu, ebreju un citu tautu mūziku. Ebreju mūzika un dziesmas, kuras atskaņo manis vadītais ansamblis „Mazl-Tov” un ebreju kāzu mūzikas kapela, kas šovasar koncertēs arī Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, var būt gan jautra, gan skumīga. Purims ir jautras mūzikas svētki,” uzsvēra G. Kagans, kurš ir arī Naujenes mūzikas un mākslas skolas pedagogs.  

Pilnu rakstu lasiet 9. marta numurā.