„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Latvijas filmas Latvijas simtgadei – arī Ilūkstes novadā!

Nacionālā Kino centra programmas „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” filmu demonstrēšana Latvijas novados tika uzsākta jau 2017. gada augustā un turpināsies līdz šī gada nogalei. Savu pirmizrādi 2017. gadā piedzīvoja filmas „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, „Ievainotais jātnieks”, „Astoņas zvaigznes”, savukārt šogad pie skatītājiem nāks vēl 13  pilnmetrāžas filmas.

Ik pēc neilga laika – 1 mēneša – skatītājiem tiek piedāvāts noskatīties un vērtēt Latvijas kinorežisoru jaunākos darbus, kas veltīti Latvijas simtgadei. Šomēnes Ilūkstes novadā ikviens tiek aicināts piedalīties filmu „Paradīze 89” un „Turpinājums” pirmizrādēs. Savukārt  Subatē un Ilūkstē būs unikāla iespēja noskatīties arī jaunāko Aigara Graubas režisēto filmu „Nameja gredzens”, kas vēl nesen, 17. janvārī, savu pirmizrādi piedzīvoja lielākajos kinoteātros Latvijā un šobrīd ar biedrības „Kultūrpunkts” atbalstu ir skatāma arī novados.

Filma „Turpinājums”

Pieci Latvijas bērni no dažādiem Latvijas novadiem sāk iet pirmajā klasē.  Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki Latvijā iebraukuši tikai padomju gados, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. Viena gada vērojums par to, kas notiek bērna prātā.

    Dvietes pagasta kultūras namā – 24. martā pl. 13.00;

    Bebrenes pagasta kultūras namā – 25. martā pl. 13.00;

    Eglaines pagasta kultūras namā – 25. martā pl. 13.00;

    Ilūkstes novada kultūras centrā – 29. martā pl. 15.00.

Spēlfilma „Paradīze 89”

Ir 1989. gada vasara. Rīdzinieces Paula un Laurēns vasaras brīvlaiku pavada mazpilsētā pie māsīcām Maijas un Lindas. Savā vaļā atstātā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojas pieaugušo dzīvi un iekuļas satraucošos piedzīvojumos. Uz patiesiem notikumiem balstīts deviņgadīgās Paulas pieaugšanas stāsts laikā, kad Latvija spēra savus pirmos soļus pretī neatkarībai.

    Subates pilsētas kultūras namā – 15. martā pl. 17.00;

    Eglaines pagasta kultūras namā – 16. martā pl. 14.00;

    Dvietes pagasta kultūras namā – 17. martā pl. 11.00;

    Bebrenes pagasta kultūras namā – 17. martā pl. 16.00;

    Ilūkstes novada kultūras centrā – 20. martā pl. 13.00.

Filma „Nameja gredzens”

(angļu valodā ar tulkojumu divās balsīs latviski, vecuma ierobežojums – 12+)

Filma „Nameja gredzens” ir leģenda par 13. gadsimtu, kad bagātās un varenās baltu pagānu zemes kļūst par iekārojamu mērķi Romai. Īpaši Zemgale, kura kontrolē tirdzniecības ceļus un nekad nepakļaujas nevienam. Pāvesta bastards Maksis ir gatavs iesaistīties cīņā par iespēju valdīt Zemgalē. Nodevīgi tiek noindēts valdnieks Viesturs. Taču varas gredzens un tiesības valdīt tiek jaunajam Namejam. Pieredzes trūkumam un nodevībai Namejs liek pretī drosmi. Vai Namejs un viņa tauta kļūs par leģendu? „Nameja gredzens” runā par vērtībām, ko svarīgi apzināties ikvienam. Tās veido mūsu nacionālo pašapziņu un izceļ unikālo brīvības kodu, ar ko varam lepoties. Filma nav vēsturiska rekonstrukcija, bet asu piedzīvojumu pilna leģenda.

    Ilūkstes novada kultūras centrā – 22. martā pl. 13.00.