„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Antona Rimoviča koka skulptūru izstāde Rēzeknē

Publicitātes foto

No 7. marta līdz 7. aprīlim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102) apskatāma garīdznieka un koktēlnieka Antona Rimoviča koka skulptūru izstāde „Antons Rimovičs: Dievam un cilvēkam” no Šauļu „Aušros” muzeja (Lietuva).

Tikšanās ar izstādes organizatoriem – 14. martā plkst. 15.00!

Antons Rimovičs (Antanas Rimavičius) ir dzimis 1865. gada 28. oktobrī Šakinas ciemā, Lietuvā Šauļu draudzē. Visu savu dzīvi ir veltījis kalpošanai Dievam un koktēlniecībai, pēc viņa nāves palikuši apmēram 500 darbi, viņš ir vienīgais zināmais priesteris – koktēlnieks, kurš amatu apguvis pašmācības ceļā. Pēc Pēterpils Garīgā semināra beigšanas viņš tika nozīmēts darbā uz Latviju, kur kalpoja visu mūžu. Draudzes baznīcas, kur viņš kalpojis dzīves laikā, ir rotātas ar viņa kokā grieztajiem svēto tēliem. Piedalījās izstādēs Rīgā un Daugavpilī, guva atzinību un apbalvojumus Latvijā un Lietuvā. 1930. gadā viņa kokgriezumi bija izstādīti Kauņā. Pēdējā viņa kalpošanas vieta bija Rubenes draudze. Prāvests Antons Rimovičs nomira 1933. gada 1. jūlijā Ilūkstē un tika apbedīts Rubenes baznīcas dārzā.

Starptautiskais projekts tapis Šauļu „Aušros” muzeja un Balvu novada muzeja sadarbības rezultātā, jo lielu savas dzīves posmu A. Rimovičs ir kalpojis tieši Balvu katoļu baznīcā. Sadarbības partneru vidū ir arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs un Latgales Kultūrvēstures muzejs, eksponējot “Aušros” muzeja ceļojošo izstādi pirms plānotajiem pasākumiem Balvu pilsētā. Projektu atbalsta: Lietuvas Kultūras padome un Lietuvas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Balvu novada dome, Preiļu novada dome, Rēzeknes pilsētas dome.

Krustu darināšana ir viena no unikālākajām lietuviešu tautas mākslas un kultūras parādībām. Sakrāla satura koka pieminekļi (krusti, ciemu un ceļmalu krucifiksi ar krustā sistā Jēzus tēlu, svēto skulptūras) ir specifisks lietuvieša kultūras, mākslas un garīgās izpausmes veids, kas atspoguļo lūgumu, lūgšanos, pateicību, prieku vai sāpes, kas apliecina mākslinieka talantu. Tie iesakņojušies ainavā, kopienas dzīvē, apvīti paražām. Krustu darināšana sava dzīvīguma un dzīvotspējas, mākslinieciskā brieduma un īpašās vietas, kuru tā ieņem atsevišķa cilvēka un kopienas dzīvē, 2001. gadā UNESCO atzīta par pasaules nemateriālā mantojuma šedevru.

Antons Rimovičs – vienīgais zināmais lietuvietis garīdznieks skulptors, kurš kopa krustu darināšanas tradīcijas katoļticīgajā Latgalē (Latvija). Tā ir spontāna un sirsnīga personība, uzturējusi ciešas iekšējas saiknes ar Dievu, ar skulptūrām, kuras darināja, un ar cilvēkiem. Atstājis Latvijā spilgtas pēdas gan kā dvēseļu gans, gan kā mākslinieks, tur radis arī mūžīgās atdusas vietu, izcilais šakīnietis lielu daļu skulptūru ar testamentu novēlēja dzimtenei Lietuvai. Šīs skulptūras glabā un ar tām lepojas Šauļu „Aušros” muzejs.


rezekne.lv