„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Dagdas novadā reorganizēs trīs skolas

Egita Terēze Jonāne

Asūnes un Šķaunes pamatskola kļūs par sākumskolu, bet Konstantinovas skola tiks likvidēta. To Dagdas novada domes deputāti nolēma ārkārtas domes sēdē. 

Ziņa par Konstantinovas sākumskolas aizvēršamu bijis pārsteigums šīs skolas skolēnu vecākiem un pedagogiem. Telefonsarunā konstantinovieši, kuri vēlējās palikt anonīmi, atgādināja, ka vēl pagājušā gada nogalē tikšanās laikā ar pašvaldību neesot runāts par skolas likvidēšanu. Viņi uzskata, ka pašvaldības lēmums ir sasteigts, jo ēka būs jāuztur tā vai tā, jo tajā atrodas Jauniešu centrs, Latvijas Sarkanā Krusta Krāslavas, Aglonas un Dagdas nodaļa, tāpat, iespējams, darbosies pirmsskolas izglītības grupa. Vecāki jau ir uzrakstījuši vēstuli pašvaldībai, lai tā saglabā vismaz pirmsskolas vecuma grupu.

Asūnes pamatskolas direktora pienākumu izpildītāja Zita Gražule atzina, ka pie jaunās finansēšanas kārtības, kas pašvaldībām liegs sadalīt valsts mērķdotāciju pedagogu algām tā, lai pastāvētu visas skolas, sākumskolas modelis ir vislabākais. „Tomēr izglītību maziem bērniem jānodrošina tuvāk mājām, lai viņiem nav jāsalst autobusu pieturās, gaidot skolēnu autobusu. Turklāt arī vecāki atbalstīja šo ideju par sākumskolas klašu un pirmsskolas izglītības grupiņas saglabāšanu. Diemžēl nevarēsim izpildīt viņu lūgumu pieņemt bērnus no 3 gadu vecuma, jo telpas neatbilst mazu bērnu vajadzībām. Līdz ar to 1. septembrī mēs būsim Asūnes sākumskola, kurā darbosies 1.-6. klase un pirmsskolas izglītības grupa bērniem no 4 gadu vecuma. Turpināsim īstenot arī speciālo izglītības programmu. Tikai trīs bērni, kuri šobrīd mācās 6. un 7. klasē (astotās klases nav), pāries uz citu skolu. Gan skolotāji, gan vecāki par to tika brīdināti jau pagājušā gada nogalē,” teica Z. Gražule. Šobrīd Asūnes pamatskolu apmeklē 24 skolēni un 9 pirmsskolas vecuma bērni, strādā 6 pedagogi. Jāiestarpina, ka Dagdas novada pašvaldība skolā uzstādīja jaunu apkures katlu.

Tāpat no 1. septembra Šķaunes pamatskola, kur ir 27 skolēni, 11 pirmsskolas vecuma bērni un strādā 8 skolotāji, īstenos sākumskolas un pirmskolas izglītības programmu.

Pilnu rakstu lasiet 13. marta numurā.