„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Sadarbojoties aizsargās bērnu tiesības

pexels.com

Lai veicinātu institūciju sadarbību bērnu tiesību un interešu aizsardzības jomā, Daugavpils novadā izveidota sadarbības grupa. Tā izskatīs individuālus gadījumus, kas saistīti ar iespējamiem bērna tiesību pārkāpumiem, un izstrādās plānu, rekomendācijas, kā institūcijām ātrāk un efektīvāk darboties, lai tos atrisinātu.

Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes speciāliste bērnu tiesību aizsardzības jautājumos Natālija Pēterāne skaidro, ka līdzīga sadarbība pašvaldībās jau notikusi, tikai līdz šim to noteicis Bērnu aizsardzības likums, bet kopš pērnā gada septembra stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas regulē konkrētāk, kā šai konsultatīvajai kolektīvajai institūcijai jādarbojas. Sadarbības grupas sastāvā bez N. Pēterānes darbosies arī Daugavpils novada Sociālā dienesta pārstāve, Ģimenes atbalsta daļas vadītāja darbam ģimenēs ar bērniem Rita Beļska, Višķu bāriņtiesas priekšsēdētāja Regīna Kudiņa, Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas Austrumu nodaļas  inspektors Jānis Zahars un Daugavpils novada Sociālā dienesta psiholoģe Renāte Ļahovska. Pēc nepieciešamības tiks pieaicināti citu institūciju un iestāžu atbildīgie speciālisti.

N. Pēterānes pieredze liecina, ka bērnu tiesību pārkāpumi dažkārt tiek fiksēti pat vairākas reizes nedēļā. Tie nereti saistīti ar vardarbību ģimenē, problēmām, kas radušās pēc tuvinieka nāves u.tml. “Prioritāri gan ir mēģināt palīdzēt atrisināt situāciju ģimenē, lai bērns varētu tajā palikt,” speciāliste norāda, ka tāpēc svarīga sadarbība ne tikai starp institūcijām, bet arī ar bērna ģimeni.