„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.5 °C
neliels lietus

No Daugavas paliem pagaidām nav jābaidās

Aleksandrs Rube

14. martā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bija 1,75 m – tas ir viszemākais rādītājs beidzamajos divos mēnešos. Taču citās Latvijas upēs (jo īpaši Gaujā un Lielupē) vērojama strauja ūdens līmeņa celšanās. Ņemot vērā divu nākamo nedēļu laika prognozi, iedzīvotājiem nav iemesla satraukties par paliem.

Iespējamais sals šīs nedēļas beigās un nākamās sākumā vieš optimismu. Pateicoties īsam aukstuma periodam, ledus kušanas ātrums ūdenstilpēs palēnināsies. Šādi situāciju vērtē Daugavpils domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls un Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts. Taču Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC)  konkrētas prognozes pilsētai un novadam vēl nav sniedzis.

„Pagaidām satraukumam nav iemesla, tostarp arī iedzīvotājiem, kuru īpašums atrodas Daugavas tuvumā,” teica A. Aizbalts, „pašlaik situācija ir ļoti laba, taču jau aprīļa sākumā viss var mainīties, tāpēc jābūt modriem.”

Viņš uzsvēra, ka vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā „Ļubaste”, kur dzīvo 11 cilvēki, janvāra palos gandrīz nav cietušas. Nav fiksēti bojājumi arī ceļa Ribaki—Līksna posmā Līksnas pagastā, kurš gada sākumā kādu laiku bija applūdis. Kritisks ūdens līmenis Daugavpils tuvumā ir 4,5 metri.

LVĢMC dati (14. marts)

  • Daugava pie Piedrujas – 3,8 metri (+0,25 metri mēnesī)
  • Daugava pie Krāslavas – 2,4 metri (+0,42 m)
  • Dubna Višķos – 1,68 m (-0,1 m)
  • Daugava pie Jersikas – 3,76 m (-1,16 m)
  • Pļaviņu HES – 4,46 m (-0,76 m)