„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Latgales SEZ iedrošina uzņēmējus investēt Latgalē

Egita Terēze Jonāne

Pirms gada ar valsts atbalstu darbu uzsāka Latgales speciālā ekonomiskā zona (Latgales SEZ) ar potenciālo kopējo platību līdz 72 735 ha, lai uzlabotu Latgales reģiona attīstības tempus un celtu tā konkurētspēju.

Uzrunā uzņēmējus

Pirmais darbības gads ir veiksmīgs, jo Latgales uzņēmēji investē naudu savā novadā, turklāt tuvākajā laikā reģionā varētu ienākt arī ārvalstu investori, uzsver Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis un pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs.

Latgales SEZ galvenā priekšrocība, atšķirībā no citām Latvijas speciālajām ekonomiskajām zonām, ir tā, ka nav noteiktu teritoriju, kurām var tikt piešķirts SEZ statuss, atrašanās vieta un platība.

„Latgales SEZ aktīvi uzrunā uzņēmējus. Ja viņi plāno iegādāties iekārtas un investēt līdzekļus darba vietās, attīstībā, administrācija piešķir  Latgales SEZ statusu un likumā garantētās nodokļu atlaides. Pērnā gada apkopotie dati liecina, ka uzņēmēju vidū pieaugusi vēlēšanās savu biznesu attīstīt Latgalē,” teic V. Stankevičs.

Jāiestarpina, ka no 2018. gada 1. janvāra Latvijā tiek ieviests reinvestētās peļņas princips, kad uzņēmumam, reinvestējot peļņu ražošanā vai pakalpojumu sniegšanā, ienākuma nodokļa likme ir 0%.

Latgales SEZ piedāvā 80% atlaidi uzņēmuma ienākuma nodoklim, ja uzņēmums izvēlas savu peļņu sadalīt dividendēs, un 80% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim. 

Lai gan tas ir labs atbalsts gan maziem, gan lieliem ražotājiem, tomēr, kā uzsver J. Lāčplēsis, Latgales uzņēmējiem jādomā par eksportu. Pēc Latgales uzņēmējdarbības centra statistikas datiem, no 2009. gada visstraujākais pieaugums vērojams mazo un vidējo uzņēmumu un eksportētāju sektorā.

Noderīgs atbalsta instruments

 „Latgales SEZ pirmajā gadā atbalstīja uzņēmumu, kurš investēja 7000 eiro, tātad pat mazs ražotājs, kurš iegādājas vienu darba galdu, var pretendēt uz Latgales SEZ statusu,”  uzsver V. Stankevičs.

Tikmēr J. Lāčplēsis novērojis, ka Latgalē uzņēmēji strādā gan ar vecām, gan ar jaunām tehnoloģijām, tomēr viena daļa ražotāju jau apzinās, ka modernizācija ir nepieciešama, lai konkurētu vietējā un pasaules tirgū.

Latgales SEZ priekšrocības (nodokļu atlaides) ir domātas gan vietējiem uzņēmējiem, kas plāno paplašināt un dažādot savas ražošanas jaudas un produktus, gan arī ārzemju investoriem, kuri iecerējuši uzsākt uzņēmējdarbību šajā novadā.

Pilnu rakstu lasiet 16. marta numurā.