„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
-0.9 °C
daži mākoņi

Solomons Mihoelss palīdz iepazīt ebreju kultūru

Izstāde „Es piederu šeit” // Foto: Jeļena Čursina

16. martā Daugavpilī dzimis aktieris un režisors Solomons Mihoelss, par godu šim notikumam pilsētā tiek rīkoti dažādi piemiņas pasākumi.

Pateicoties S. Mihoelsa darbībai, viņam veltītie pasākumi ir gan praktiski, gan informatīvi. 12. martā pilsētas pedagogiem bija iespēja papildināt savas zināšanas drāmas jomā. Drāmas praktiskā kursa organizatore, Daugavpils Universitātes profesore Elīna Vasiļjeva uzsver šādu nodarbību svarīgumu, jo skolu programmā varētu tikt ieviests jauns priekšmets „Drāma” un viss, kas saistīts ar teatralizāciju. Ar Daugavpils teātra aktrises Kristīnes Veinšteinas un režisora Viktora Jansona palīdzību organizatori centās parādīt teātra mākslas pamatus.

Kā teica E. Vasiļjeva, nākotnē, lai piesaistītu lielāku pilsētas iedzīvotāju uzmanību, sadarbībā ar Daugavpils teātri varētu iestudēt kādu izrādi, kas tieši saistīta ar Solomona Mihoelsa darbību un radošo darbību. Ir arī vērienīgāki plāni – teātra festivāla organizēšana, ja izdosies atrast finansējumu. Kā atzīmēja E. Vasiļjeva, festivāla formāts spēj šādiem pasākumiem piesaistīt vairāk jaunatnes – tajā ir vairāk „dzīvības”.

Ar Solomona Miholesa vārdu saistās ne tikai XX gadsimta sākuma teātris un kino, bet arī Daugavpilij ļoti tuva tēma, -- ebreju tautas liktenis daudzu gadsimtu garumā. Par godu Mihoelsa dzimšanas dienai Daugavpils Universitātē atklāta Lioras Grosmanes izstāde „Es piederu šeit”.

Ėlīna Vasiļjeva vada „dramatiskos” kursus skolotājiem

L. Grosmane dzimusi Lietuvā, bet, kad viņai bija pieci gadi, ģimene emigrēja uz Izraēlu un izgāja tur visas „iedzīvošanās” pakāpes. Būdama māksliniece -- ilustratore, viņa centās parādīt dzīvi Izraēlā neparastā rakursā, akcentējot sīkas ikdienas dzīves detaļas bērnu grāmatās. Vienkāršas ilustrācijas spēj parādīt spilgtas ebreju īpašības – pārmērīgu mīlestību pret bērniem, steigu, prasmi pielāgoties jebkuriem apstākļiem. Taču galvenais, ko vēlējusies uzsvērt māksliniece, ir ebreju spēja dzīvot savdabīgā nacionālā vienotībā.

Latgales Centrālajā bibliotēkā pilsētas iedzīvotāji varēja iepazīties ar M. Solomona aktiera meistarībai veltītu literatūras izstādi. Turklāt visu nedēļu varēs apmeklēt namu, kurā savulaik piedzima un pirmos dzīves gadus pavadīja S. Mihoelss. Tradicionāli meistara dzimšanas dienā pie piemiņas plāksnes tika nolikti ziedi.