„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Jauniešus mudinās veidot mobilās brigādes

pexels.com

Noslēdzoties iepriekšējai Daugavpils novada jaunatnes stratēģijai, pērnā gada rudenī aizritēja pasākumu cikls ideju ģenerēšanā, kurā iesaistīties tika aicināti  jauniešu lietu speciālisti, deputāti un arī paši jaunieši.

15. martā Daugavpils novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā beidzot prezentēta jaunā stratēģija 2018.-2024. gadam, bet piedāvājums rosinājis jaunas diskusijas, kā rezultātā galējā stratēģijas apstiprināšana atlikta līdz 1. septembrim. 

Diskusiju rezultātā izskanējis ieteikums stratēģijā iestrādāt ideju par jauniešu mobilās brigādes izveidi. „Brigādi veidotu jaunieši no vairākiem pagastiem, un tie kopā dotos izbraukumos uz pagastiem,” norāda Izglītības pārvaldes jauniešu lietu koordinatore Milāna Loča, „princips ir līdzīgs kā jauniešu domei, bet tā ir mobila.” Šī ideja apzināta pieredzes apmaiņas braucienos uz Lietuvu.

Ar to iecerēts risināt jauniešu nevienmērīgas aktivitātes problēmu novada pagastos.  „Dažos pagastos nav jaunatnes lietu speciālista vai tie bieži mainās,” M. Loča norāda, ka arī šo speciālistu motivācija ir svārstīga. Diskusijās vairākkārt uzsvērts mērķis panākt, ka aktīvistu kodolu veido ne tikai šie darbinieki, bet vairāki jaunieši.

Jaunajā stratēģijā apkopotas idejas par dažādu praktisku nodarbību rīkošanu. Zīmīgi, ka jaunieši vēlas plašākas iespējas pagastos nodarboties ar sportu. Tāpat apkopotas idejas, kā efektīvāk organizēt informācijas apriti.

Nākamo mēnesi tiks atklāti divi novada projektu konkursi jaunatnei. „Uzlabosim savu ikdienu!” plānots atbalstīt līdz piecām idejām labākajām semināru un apmācību rīkošanai, un „Attīsti sevi” - nometņu organizēšanai 13-18 gadus veciem jauniešiem. Tāpat iesniegta projekta ideja konkursam „Ledlauzis”, kas saistīta ar jauniešu interesi par uzņēmējdarbību. Ja ideja tiks atbalstīta, jaunieši dosies pie uzņēmējiem un iepazīsies ar to darba specifiku.

Jauniešu skaits Daugavpils novadā kopš 2011. gada sarucis gandrīz par 40%. Visstraujākais to skaita kritums ir Nīcgales pagastā.