„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Viesus cienā ar „akmentiņiem” un kūkām

Agija Trokša un Karina Antonova zina, kādas kūkas garšo līvāniešiem // Foto: Egita Terēze Jonāne

Uz festivālu „Latvijas goda aplis” Māras istabā, kas bija iekārtota Līvānu novada kultūras centrā, sabrauca ne tikai amatnieki, bet arī mājražotāji un biškopji.    

Līvānu kūku un toršu uzņēmuma „Mak pastry” kulināres Agija Troška un Karina Antonova kopā ar Marinu Vasiļjevu saldus našķus cep un pārdod jau dažus gadus. Līvānieši saka, ka konditores ir ar lielu izdomu, piemēram, eklēri, kas rotāti ar riekstiem, garšo pēc vasaras ogām, bet kūkām „Šū” ir neizdibināma garša. Karina uzsver, ka Marina Vasiļjeva ir viņu prasmīgākā meistare. „Ļoti pieprasīts ir zefīrs un tortes. Tās cepam pēc pašu receptēm, un pircēji slavē, ka esam atklājušas jaunu garšu,” saka Agija, uzcienādama ar „Šū” kūku. Dāmas joko, ka tas ir maigs krēms mīklas tabakdozē. 

Konditores izstāsta, kā zefīru var pagatavot mājās. Jāņem 250 g ābolu biezeņa un 1 olas baltums (vēlams istabas temperatūras), 400 g cukura, 1 ēdamkarote vaniļas cukura, 8 g želatīna, un viss jāsaputo ar mikseri, pēc tam jāļauj biezajai masai sacietēt formiņās.  

Pēteris Pastalojāns Līvānu novadā ir pazīstams kā prasmīgs biškopis. Viņš mājražotāju tirgū piedāvāja gan medu, gan sievas Līvijas cepto medus kūku, tāpat tika prezentēta bišu maize ar medu. Saimniecībā „Lojāni” ir 50 bišu saimes, un, kā teica biškopis, tās jau zum tik skaļi, ka jānotic -- tuvojas pavasaris. „Es nelielos ar receptēm, kā medu ēst. Dzīvs produkts nav jābojā. Vienu gan atgādinu -- ja pērc medu, tad garšo, un nekļūdīsies. Es medu uzsmērēju uz maizes. Sieviņa audzē bišu amoliņu, gurķeni, melisu, raudeni un vēl desmit interesantus augus, tāpēc jau medus ir veselīgs un garšīgs,” uzsver Pēteris.

Tāpat ciemiņi tika uzņemti ar Līvānu novada firmas ēdienu „Dubnas un Daugavas akmentiņi”. Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle pastāstīja, ka ēdiena autores ir kafejnīcas „Sipres” saimnieces. Atvērusi māla podiņa vāku, viņa nodemonstrē „akmentiņus” -- kartupeļu klimpas, kas, pildītas ar biezpienu, tiek pasniegtas sviesta krējuma mērcē.

Jāņem kartupeļi un biezpiens pildījumam tik, cik apēdīs, tāpat sāls, saldais krējums, jokojot stāsta Ginta. Kartupeļi jāsarīvē, jāpievieno kartupeļu ciete un sāls, masa jāsamaisa. Pēc tam jāsaveļ bumbiņas, jāpilda ar biezpienu un jāliek kartupeļu klimpas katliņā ar verdošu ūdeni, jāvāra 5 minūtes. Ēdienu pasniedz ar sviesta un krējuma mērci. „Līvāni prot pārsteigt ar savu kulināro mantojumu,” atzīst G. Kraukle.