„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Autobusu reisu pārskatīšana atklāj noklusētas problēmas

Dinija Jemeļjanova

Kopš gada sākumā Autotransporta direkcija nāca klajā ar apņemšanos optimizēt sabiedriskā transporta tīklu, aizritējuši jau trīs mēneši. Šajā laikā ar piedāvājumiem slēgt autobusu reisus un maršrutus iepazinās pašvaldības, kam tos tika uzticēts izvērtēt.

Lai gan sākumā noskaņojums bijis kareivīgs un Latgales plānošanas reģiona pašvaldības lēsušas, ka varētu piekrist tikai trešdaļai direkcijas piedāvāto izmaiņu, analīze pagastos nereti atklāja citu ainu. Piemēram, Daugavpils un Ilūkstes novadā -- pustukšus autobusus brīvdienās un dienas vidū, bet pārpildītus -- rīta stundās un vakaros.

Piekrīt slēgt brīvdienu reisus

Iedzīvotāju, līdz ar to arī sabiedriskā transporta pasažieru, skaits rūk, piemēram, Daugavpils novada Naujenes pagastā sešu gadu laikā cilvēku palicis gandrīz par 10 procentiem mazāk. Daugavpils novadā piedāvāts slēgt vai mainīt 13 autobusu maršrutus un 43 reisus. Daudzi no tiem atrodas Naujenes pagastā. „Galvenais atrast variantu, kā transporta tīklu padarīt pēc iespējas ekonomiskāku, slēgšana ir galējais variants,” savu pozīciju skaidro pagasta pārvades vadītāja Ināra Miglāne.

Izvērtējot piedāvājumus, tomēr nācies atzīt, ka daudzos gadījumos ieteikumiem varētu piekrist. Piemēram, maršrutā Naujene – Cirši ieteikts slēgt reisus brīvdienās un atsevišķiem reisiem mainīt kursēšanas laiku. Dažos reisos pasažieru varbūt arī nav daudz, bet viņiem sabiedriskā transporta pieejamība ir izšķiroša, lai, piemēram, nokļūtu darbā. Šāda situācija ir maršrutā Daugavpils--Lipinišķi.„Uzreiz iebildu pret šo reisu slēgšanu, jo tas nozīmē, ka vairāku ciemu iedzīvotājiem praktiski nebūs iespēju tikt uz novada centru,” saka I. Miglāne.

Ilūkstes novadā vieni no nerentablākajiem esot reisi, kas kursē maršrutā Ilūkste--Bebrene. „Tika piedāvāts slēgt brīvdienu reisus maršrutā Ilūkste–Ilze–Dviete,” stāsta Bebrenes pagasta pārvaldes vadītāja Benita Štrausa, „tam piekritām, jo sestdienās, svētdienās to izmanto retais.” Darba dienās gan situācija ir citādāka – daži iedzīvotāji šos reisus izmanto, lai nokļūtu darbā vai mājās.

Skolēnu autobusos braukt nedrīkst

„Tāpēc runājām ar iedzīvotājiem, vai tas nerada problēmas, jo daudzi strādā medicīnas iestādēs, un viņiem darba laiks ir mainīgs,” klāsta I. Miglāne. Piemēram, Tatjana, kas dzīvo Naujenes ciemā, bet strādā Daugavpilī, stāsta: „Man darba laiks nav normēts, dažkārt braucu mājās vēlu vakarā.” Viņa vērtē, ka kopumā arī šajā maršrutā ir, ko pārplānot: „Līdz divpadsmitiem dienā ir vairāki reisi, kas kursē cits pēc cita.”

Pilnu rakstu lasiet 27. marta numurā.