„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Ejiet pusdienot pie konkurenta…

Pasākumā piedalījās vairāk nekā simts cilvēki, puse no viņiem – jaunieši // Foto: Aleksandrs Rube

22. martā Daugavpils Universitātē notika bezmaksas pasākums jaunajiem biznesmeņiem „Starta diena”, ko organizēja Attīstības finanšu institūcija ALTUM. Interese par šo notikumu bija visai liela – to apmeklēja vairāk nekā 130 cilvēki.

„Starta dienas” galvenā ideja ir sapulcināt kopā trīs ieinteresētas grupas – dažādas kreditēšanas un finanšu organizācijas, jauno uzņēmumu pārstāvjus (līdz 5 gadiem) un tos, kuri vēlas īstenot savu biznesa ideju. Organizatori pirmām kārtām izvēlas tos uzņēmējus, kuri iepriekš jau saņēmuši kāda valsts uzņēmuma atbalstu (ALTUM, biznesa inkubators u.c.). Vienlaikus ar informāciju par uzņēmējdarbības uzsākšanu, visi interesenti varēja saņemt Valsts ieņēmumu dienesta, Uzņēmumu reģistra, Nodarbinātības valsts aģentūras, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra, komercbanku, Latgales plānošanas reģiona un citu instanču padomus.

Konkurenti nesnauž

Pasākuma dalībnieki komunicēja neformālā gaisotnē. Jautājumus varēja uzdot ne tikai no vietas,  bet arī internetā. Auditoriju visvairāk interesēja dažādi riski biznesa veidošanas sākumstadijā, interneta mārketings, kā arī īpatnības darbā ar klientiem un darbiniekiem.

„Ja gribat kaut ko saprast sabiedriskās ēdināšanas jomā – ejiet pusdienot pie konkurentiem,” teica kafejnīcas „Luna” dibinātājs Jevgeņijs Šeršņovs, „esmu sapratis, ka cilvēkiem patīk konkrētība. Ja jums būs ļoti plaša un interesanta ēdienkarte, tad, visdrīzāk, ne visiem tā patiks. Domājiet, ko konkrēti jūs gribētu piedāvāt cilvēkiem.”

Jevgeņijs Šeršņovs

J. Šeršņovs atzīmēja, cik svarīga ir globāla, nevis lokāla domāšana. „Bizness Daugavpilij” – tā, neapšaubāmi, ir aprobežota ideja. Atbildot uz jautājumu, ar ko pašlaik saistīts kafejnīcu bums pilsētā, uzņēmējs izteica pieņēmumu, ka tas ir savdabīgs „cikls”. T.i., pašlaik cilvēkiem ir nobriedusi vēlēšanās nodarboties ar savu biznesu, un viņi nolemj atvērt picēriju vai kaut ko tamlīdzīgu. Viņaprāt, tā ir liela kļūda – tā nav tik vienkārša nodarbošanās, turklāt daudzi vienkārši neņem vērā konkurenci.

Pārdomāta izvēle

„Es nolēmu, ka vēlos ražot savu produkciju pēc tam, kad nogaršoju lielisku desu, ko iegādājos pie kāda pārdevēja tirdziņā,” teica Preiļu uzņēmuma „Sātys” īpašnieks Aivis Ruža, „nākamajā dienā viņa agrākajā vietā vairs nebija, un es sapratu, ka tik garšīgu produktu vēlos pagatavot pats. Taču mājražošana un pilnvērtīga gaļas pārstrādes ceha atvēršana ir pilnīgi dažādas lietas. Mēs to neņēmām vērā un zaudējām par trešdaļu vairāk naudas, nekā plānojām.”

A. Ruža uzsvēra, ka viens no sarežģītājiem lēmumiem viņam bija dilemma starp darba vietas saglabāšanu Rīgā un nodarbošanās tikai ar jauno biznesu. Šajā gadījumā izvēle bija nopietni jāapsver. Taču tas arī ir intriģējošs brīdis – komforta zonas pamešana. Interesanti, ka J. Šeršņovam un A. Ružam bija līdzīga motivācija biznesa uzsākšanai, -- viņus neapmierināja produktu un pakalpojumu piedāvājums viņu pilsētā.

Aivis Ruža” „Mēs ar draugu – ekonomists un mūziķis - izveidojām gaļas ražotni

Pasākums „Starta diena” Latvijā notiek jau otro gadu pēc kārtas. Tuvākajā laikā līdzīgi pasākumi notiks Kuldīgā, Cēsīs un Rīgā.