„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Kalupē godā ceļ stelles un darina balto galdautu Latvijas simtgadei

daugavpilsnovads.lv

Riekums, nītis, nīšu galdiņš, šķiets, saivas un atspoles, platumturis – visi šie termini ir tik ļoti pazīstami audējām un tik ļoti maz cilvēkiem, kas ar šo seno amatu prasmi nav saistīti ikdienā.

Kalupes pagastā ir iesākusies baltā galdauta aušanas akcija, un pirmos dzīparus tajā ieauda tuvākajā apkārtnē pazīstamā jostu audēja Dace Teivāne. Pēcāk šajā darbiņā varēs iesaistīties ikviens Kalupes pagasta iedzīvotājs, ieaužot divus metrus garajā galdautā savas domas un sapņus. Senajās stellēs noaustais galdauts būs dāvana Latvijai tās simtgadē.

Lai arī daudzviet Latvijā rokdarbi un citas mūsu senču gudrības piedzīvo atdzimšanu, Kalupes pagastā aust prot vien retais. Pieredzes bagātajai audējai Viktorija Bartuseviča, kas labi iepazinusi aušanas darba sūrumu un smagumu, šī nodarbe tuva jau no bērnības dienām. Viņa šai senajai amatu prasmei veltījusi 40 savas dzīves gadus. Audēja atzīst, ka aušanā var tikai augt un augt, tā ir bezgalīga skola, turklāt tai vajadzīga milzīga pacietība. Viktorijas kundzes īpašumā ir 15 viņas austās segas. Viņa stāsta, ka aušana ir sarežģīts process, un to naudas vērtībā nemaz nevar izteikt.

Stelles klaudzienos kalupieši varēs klausīties līdz pat augusta mēnesim. Plānots, ka galdauta aušana noslēgsies 11. augustā, iezīmējot 100 dienas līdz Latvijas dzimšanas dienai.