„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

16 filmas par godu Latvijas simtgadei (izmaiņas)

Kadrs no filmas „Paradīze `89”

Latvijā uzņemtu filmu pirmizrāde ir visai reta parādība. Taču šogad uz lielajiem ekrāniem visā valstī demonstrēs vairāk nekā desmit vietējās kinolentes, kuras veltītas valsts simtajai jubilejai.

Par godu Latvijas simtgadei uzņemtas 16 spēlfilmas, dokumentālās un animācijas filmas. Dažu filmu pirmizrāde notika jau pagājušajā gadā – skatītājiem bija iespēja redzēt filmu visai ģimenei „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, kā arī dokumentālās filmas „Ievainotais jātnieks” par tēlnieku Kārli Zāli un „Astoņas zvaigznes” (par latviešu strēlniekiem). Šogad kino cienītājiem tiks piedāvātas vēl 13 filmas.

Jubilejai veltītās filmas

23. februāris. „Paradīze `89” -- piedzīvojumu filma visu laiku bērniem -- četras meitenes 1989. gada vasarā, pēc kuras viss bija citādi.

22. marts. „Turpinājums” -- Latvijas dokumentālā kino klasiķa filma par pieciem bērniem pirmajā klasē. Viena gada vērojums par to, kas notiek bērna prātā.

20. aprīlis. „Bille” -- smeldzīgs, bet dzīvi apliecinošs stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu, veidots pēc rakstnieces Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna motīviem.

2. maijs. „Mērijas ceļojums” -- Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Ja nebūtu bijis jaunas sievietes -- Mērijas Grīnbergas, daudzas Latvijas muzeju zāles šobrīd būtu tukšas…

16. maijs. „Baltu ciltis” -- populārzinātniska dokumentālā filma ar vēsturiskās "realitātes" inscenējumiem un krāšņām animētām epizodēm.

6.jūnijs. „Laika tilti” -- stāsts par unikālu parādību pasaules kinovēsturē – Baltijas poētisko dokumentālo kino un dvēseles meklējumiem vēsturē un mākslā. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, Hruščova atkušņa iespaidā, jaunie dokumentālisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā atrada veidu kā padomju cenzūras apstākļos runāt par savu laikmetu…

29. augusts. „Lustrum” – dokumentāla filma par VDK arhīviem un Latvijas pagātnes vērtējumu.

7. septembris. „Kurts Fridrihsons” – dokumentāla filma par latviešu mākslinieku un disidentu.

26. septembris. „Homo Novus” – filma par mākslinieku Juri Upenāju un Rīgas bohēmas dzīvi XX gadsimta trīsdesmitajos gados.

Kadrs no filmas «Homo Novus»

Oktobris. „1906” – spēlfilma par sociāldemokrātu kaujinieku darbību un latviešu literatūru pēc 1905. gada revolūcijas.

18. oktobris. „Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” – animācijas filma par neparastu vasaras brīvlaiku Rīgas „Maskačkā” (Maskavas Forštatē).

30. oktobris. „Tēvs Nakts” – traģisks vēstījums par Žaņa Lipkes ģimenes mēģinājumiem glābt Otrā pasaules kara laika vajātos ebrejus.

18. novembris. „Saule brauca debesīs” – vizuāla alegoriska poēma par Latviju kā bērnu, kurš piedzima tumsā, tika nolaupīts, bet pēc tam atguva brīvību.

Daugavpilī šīs filmas demonstrē kinoteātris „SilverScreen”, sadarbību ar kuru Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji pagaidām nevar nosaukt par veiksmīgu. Piemēram, sliktas reklāmas dēļ uz filmas „Paradīze `89” pirmizrādi atnāca ne vairāk kā desmit cilvēki.

„Diemžēl, ar „SilverScreen” mums ir nopietnas grūtības,” teica NKC programmas „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” koordinatore Zanda Dūdiņa, „lielās pilsētās ar filmu demonstrēšanas organizāciju nodarbojas producenti, bet mazās pilsētās – mūsu centrs. Šī projekta ietvaros gandrīz visur tiek rīkots tikai viens seanss. Nav izslēgts, ka Daugavpilī mēs turpmāk nolemsim sadarboties ar Marka Rotko mākslas centru.”

Sīkāku informāciju par gaidāmajām Latvijas filmu pirmizrādēm var atrast portālā kino100.lsm.lv/filmas.