„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Dzīve laukos neapstāsies

Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova // Foto: Anatolijs Krilovs

Daugavpils novada Skrudalienas pagasta iedzīvotāji gaida, kad bijušajā skolas ēkā sāks pilnvērtīgi darboties daudzfunkcionālais dienas centrs "Skrudaliena". Latgales slēgto skolu liktenis ir neapskaužams, taču senajai ēkai ir paveicies.

Dienas centrs ir nepieciešams

Skolas atklāšanā 1938. gadā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis. Ēkai ir vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss un tā izskatās gluži kā pils, iekštelpās saglabāts autentiskums, tostarp arī oriģinālie radiatori, kuri joprojām uzticami kalpo.

Skrudalienas pagasta pārvaldes vadītāja Betija Ivanova pauž gandarījumu: "Novada domes Sociālais dienests piedāvāja centra izveides ideju. Mēs esam priecīgi, ka skolas ēkai ir dota otra dzīve."

Telpu remonts sākās 2016. gadā. Darbi varēja ritēt raitāk, taču viss atkarīgs no projekta finansējuma. Otrajā stāvā jau atrodas pagasta bāriņtiesa un bibliotēka, drīzumā šeit būs datorklase, ir interaktīvā tāfele, pieslēgts internets: "Mēs jau tagad esam gatavi pieņemt apmeklētājus. Tie būs pagasta maznodrošinātie iedzīvotāji, invalīdi, māmiņas ar bērniem, vientuļi pensionāri un citi skrudalienieši, kuriem centrs varētu kļūt par otrām mājām," pastāstīja B. Ivanova.

Pašlaik Daugavpils novada domes Attīstības nodaļa izstrādā projektu, un, ja to izdosies īstenot, tiks piešķirti līdzekļi specializēta automobiļa iegādei. Tas būs nepieciešams, lai Skrudalienas un kaimiņpagastu iedzīvotājus nogādātu centrā: "Ja cilvēka dzīvē iestājies smags posms vai arī izveidojusies sarežģīta morāli psiholoģiska situācija,  un viņam nepieciešama palīdzība, centra darbinieki pēc steidzama izsaukuma varēs bez kavēšanās doties uz vajadzīgo vietu." Sociālās palīdzības mobilā brigāde atradīsies vienā no ēkas stāviem. Šāda dienesta nepieciešamība laukos ir acīmredzama, jo daudziem iedzīvotājiem, jo īpaši vientuļiem pensionāriem, ir komunikācijas deficīts. Ieplānots ierīkot speciālu pacēlāju invalīdiem un iekārtot ģimenes ārsta kabinetu. "Mums ir daudz ieceru. Visu darīsim, ņemot vērā problēmu aktualitāti un finansējumu," saka Betija Ivanova.

Pilnvērtīgs muzejs 

Ēkai piederīgajā teritorijā darbi jau tagad rit pilnā sparā – tiek nozāģēti liekie koki, izcirsti krūmi, zemes gabals tiek labiekārtots. Šeit plānots izveidot veselības taku.

Betija Ivanova uzskata, ka centra vadītāja Sofija Mole – kādreizējā Silenes pamatskolas vēstures skolotāja, izrādījās vispiemērotākā kandidatūra šim amatam: "Cilvēks atrodas savā vietā. Viņa ir īsta saimniece, kurai ir svarīga disciplīna un kārtība." Jāatzīmē, ka konkursā piedalījās 11 cilvēki.

Sofija cer, ka centrā tiks izveidots arī Skrudalienas pagasta novadpētniecības muzejs. Viņa labi zina senlaicīgo sadzīves priekšmetu, apģērbu un darbarīku vērtību, tāpēc cenšas to izskaidrot arī pašvaldības iedzīvotājiem: "Mēs lūdzām iedzīvotājus nest mums senus priekšmetus, un jau esam tos saņēmuši. Laikam ritot, daudz kas aiziet nebūtībā, tāpēc jāpasteidzas." Daudz dokumentu un fotogrāfiju palika no skolas.

Silenes pamatskolā Sofija izveidoja "Laika sienu" – unikālu sienas pulksteņu kolekciju. "Dzīve laukos aizvien vairāk pieklust, un mūsu uzdevums ir to padarīt aktīvāku. Mīlēt savu novadu – tas nenozīmē klaigāt par to uz katra stūra. Iestādi koku vai puķi, sakop teritoriju, kurā dzīvo, vienkārši dari labus darbus," tāda ir Sofijas Moles dzīves filozofija.

Pilnu rakstu lasiet 29. marta numurā.