„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Pirms pieciem gadiem notika pirmā un vienīgā Superkausa izcīņas spēle

FK «Daugava» (Daugavpils) – vienīgais Superkausa ieguvējs // Foto: Sergejs Kuznecovs

Pirms pieciem gadiem stadionā „Celtnieks” notika pirmā Latvijas Superkausa izcīņa futbolā. Toreiz komanda „Daugava” (Daugavpils) bija Latvijas čempione, bet klubs „Skonto” – Latvijas kausa ieguvējs. Superkausa izcīņa ir populāra Eiropas futbolā, par to parasti sacenšas valsts čempioni un kausa ieguvēji. Taču Latvijas Superkausa izcīņai turpinājums izpalika.

Jau no paša sākuma ar šo kausu kaut kas nogāja greizi. „Skonto” atsūtīja jauniešus, savukārt komandas pamatsastāvs devās uz treniņnometni Turcijā. Nepriecēja arī laika apstākļi – pirms pieciem gadiem bija stiprs sals, stundu pirms spēles sākuma stadiona darbinieki ar laužņiem dauzīja ledu no laukuma malām, taču, neskatoties uz viņu pūlēm, ledus vietām tā arī palika. Taču spēle notika, „Daugava” uzvarēja ar rezultātu 4:1, bet Superkausa izcīņa ar to arī beidzās. Jāpiebilst, ka arī abu klubu turpmākais liktenis ir bijis visai bēdīgs.

2014. gada sezonas beigās kluba „Daugava” vadītāju, trenerus un vairākus spēlētājus apsūdzēja manipulācijās ar spēlēm. Klubu izslēdza no čempionāta, bet 2015. gada sezonai tas nesaņēma licenci. „Daugavai” atļāva spēlēt otrajā līgā Latgales zonā, un līdz ar to klubs beidza pastāvēt. Taču, lai arī tas var šķist paradoksāli, FK „Daugava” ir vienīgais Latvijas klubs, kurš izcīnījis visas trīs trofejas. 2008. gadā „Daugava” ieguva Latvijas kausu, 2012. gadā uzvarēja Latvijas čempionātā, bet 2013. gadā izcīnīja Superkausu.

„Skonto” parādu dēļ jau kopš 2014. gada bija aktuāls jautājums par A licences izsniegšanu, kas dod tiesības spēlēt virslīgā. 2016. gadā klubs šo licenci nesaņēma un pārgāja uz pirmo līgu, kur spēlē arī tagad. Pašlaik tā viduvēja komanda un saucas „RTU/Skonto akadēmija”.

Laukums ar mākslīgo segumu ledus un sniega ielenkumā

Jurijs Sokolovs, viens no spēlētājiem – Superkausa dalībniekiem: „Atceros, ka atbrauca „Skonto” dublieri, jo komandas pamatsastāvs bija treniņnometnē. Nevarētu teikt, ka bija ažiotāža. Vienkārši pateica, ka būs šāda spēle. Droši vien, ja būtu ieradies „Skonto” pirmais sastāvs, viss noritētu daudz interesantāk. Tā bija laba ideja, nezinu, kāpēc nebija turpinājuma. Spēle pirms sezonas sākuma, kurā var izcīnīt trofeju, -- tas ir labi gan līdzjutējiem, gan gaidāmā čempionāta popularizēšanai.

Par pašu spēli ir grūti kaut ko pateikt. Protams, bija patīkami, ka izcīnījām šo kausu. Mēs gatavojāmies čempionātam, un te -- spēle, turklāt oficiāla.

Ja šāds sporta pasākums tiktu ieplānots pirms gada un visi zinātu, ka šāda spēle notiks, viss būtu citādi.”

Pilnu rakstu lasiet 29. marta numurā.