„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.3 °C
neliels sniegs

Priekuļu sākumskolas pēdējais mācību gads

Priekuļu sākumskolas ēkā lēnām, bet regulāri veikti atjaunošanas darbi // Foto: Dinija Jemeļjanova

Februāra beigās daudzas pašvaldības steidza pieņemt sāpīgus lēmumus – reorganizēt vai slēgt skolas. Izglītības un zinātnes ministrijai par plāniem līdz nākamā mācību gada sākumam slēgt skolu bija jāpaziņo līdz 1. martam. Preiļu novadā paredzēts likvidēt divas izglītības iestādes – Preiļu novada vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolu un Priekuļu sākumskolu.

Pašvaldības lēmums par Priekuļu sākumskolas slēgšanu nav bijis pārsteigums, taču vietējiem gan tik un tā esot bijis žēl. Šajā, 2017./2018. mācību gadā, Priekuļu sākumskolas apvienotajās klasēs mācās deviņi skolēni. Darbojas arī pirmsskolas izglītības grupiņa, to apmeklē seši vietējie bērni. „Vēl pirms četriem gadiem bērnu bija vairāk,” stāsta pirmsskolas skolotāja Anita Rubene, kurai šeit aizritējis viss līdzšinējais darba mūžs. Pirms četriem gadiem tika pieņemts lēmums Priekuļu pamatskolu reorganizēt par sākumskolu. Rezultātā vecākajiem bērniem ģimenē uz citu skolu nereti sekoja arī viņu jaunākie brāļi un māsas, tāpēc skolēnu skaits sākumskolā vēl vairāk saruka. Taču skolotāja uzskata, ka tas nav galvenais iemesls, kāpēc vēl pērn šī bija skolēnu skaita ziņā mazākā skola Latvijā. Skolotāja pati dzīvo Prīkuļu ciemā un novērojusi, ka skolēnu skaita sarukšanā vainojams nevis skolu tīkls, bet demogrāfija. „Daudzi vienkārši pārvācas uz Preiļiem vai citām pilsētām. Jauno ģimeņu pagastā ir maz, un tās pašas ar bērnu laišanu pasaulē nesteidzas,” atzīmē skolotāja, „bet nav ko sērot un bēdāties,” pēc skolā pavadītiem 30 darba gadiem viņa pauž šādu viedokli.

Cita pieredze ir kolēģei, kas šeit strādā īsāku laika posmu. „Mans vīrs smejas - ja es sāku strādāt kādā skolā, tad tas nozīmē, ka to drīz slēgs,” saka pedagoģe Marija Vucāne un skaidro, ka iepriekš strādājusi citā izglītības iestādē, ko arī nolemts slēgt. Pašai gan smiekli nenākot, jo pēc tam neveiksmīgos darba meklējumos aizritējuši seši gadi. „Mēģināju meklēt darbu arī citās jomās, taču nepieņēma darbā pat par auklīti, arī augstākās izglītības diploms nepalīdzēja,” saka M. Vucāne.

Pilnas slodzes darbs Priekuļu sākumskolā nav nevienam pedagogam. Angļu valodas un sporta skolotāji  darbu šeit apvieno ar darbu citās izglītības iestādēs. Preiļu novada domes Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis skaidro, ka pašvaldība darba vietas nevar piedāvāt, to var tikai pašas izglītības iestādes. Diemžēl vietējās skolās brīvu vakanču pašlaik nav.

Pilnu rakstu lasiet 29.marta numurā.