„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Vēstures mirkļu pietura: "Rēzeknes mākslinieku kopa"

rezekne.lv

Otrdien, 10. aprīlī plkst. 14.00 Rēzeknes Mākslas namā (18. novembra ielā 26) notiks tradicionālā Vēstures mirkļu pietura, šoreiz tā veltīta tematam “Rēzeknes mākslinieku kopa”.

Apvienību 1936. gadā nodibināja septiņi mākslinieki ar Francisku Varslavānu priekšgalā. Kopā darbojās gleznotāji, kas bija dzimuši Latgalē un te atklājuši savus talantus – Vitālijs Kalvāns, Leons Tomašickis, Arkādijs Naišloss, kā arī tie, kam Latgale saistījās ar darba vietu – Jānis Gailis, Nikolajs Breikšs, Alberts Filka. Zemgalē dzimušajam Arvīdam Eglem mākslinieciskās dotības uzplauka tieši Rēzeknē, kur viņa ģimene apmetās Pirmā pasaules kara laikā. Māksliniekus vienoja savstarpēja draudzība un kopīgs mērķis – pārvērst Rēzekni par Latgales kultūras galvaspilsētu, regulāri rīkojot kvalitatīvas izstādes un aktīvi turpinot pedagoģisko darbību.

“Pasaulē ir tikai divas skaistas pilsētas – Parīze un Rēzekne”, teica Francisks Varslavāns, tādējādi ar savu vadīto mākslinieku kopu cenšoties dzimto pilsētu darīt kultūrā vēl bagātāku. Līdz 1940. gadam Rēzeknē tika sarīkotas sešas izstādes un pozitīvas atsauksmes par tām varēja lasīt arī galvaspilsētas preses lappusēs. Diemžēl Rēzeknes mākslinieku kopas darbības laiks nebija ilgs. To izjauca lielie vēsturiskie notikumi pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, bet gleznotāju darbi palika un šodien daļa no tiem aplūkojama Rēzeknes Mākslas namā (t. s. Rēzeknes Skrundā).

Vēstures mirkļu pieturā varēs ieklausīties stāstījumā par Rēzeknes mākslinieku kopu un apmeklētājus noteikti uzrunās kāda vecmeistara glezna. Varbūt tā būs Vitālija Kalvāna “Ziedošais dārzs” vai Arvīda Egles “Makšķernieki”, vai Franciska Varslavāna “Meitene”.

Ieeja pasākumā: skolēniem, studentiem – 0,80 eiro, pieaugušajiem – 1,50 eiro.