„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

„Apdegušo kvartālu” pakāpeniski nolīdzina

Aleksandrs Rube

Kvartāls pie 18. novembra un Grodņas ielas krustojuma, iepretim lielveikalam „Rimi”, ir kļuvis populārs ar savu nepievilcīgo skatu, kurš bojā visa Jaunbūves mikrorajona ainavu. Martā šeit notika tas, ko jau tik sen gaidīja vietējie iedzīvotāji, -- sākās daudzreiz degušās mājas demontāža 18. novembra ielā 142.

Māju, kas pieder juridiskai personai, nojauc Daugavpils būvfirma SIA „Argon”. Demontāža saistīta ar to, ka Daugavpils Būvvalde tomēr ir piespiedusi īpašnieku sakārtot savu teritoriju. Turklāt pārvaldes pārstāvji neapstiprina baumas par to, ka šajā vietā itin kā varētu tikt uzbūvēts tirdzniecība tīkla „LIDL” centrs, lai gan komersanti izrāda interesi par šo zemes gabalu.

„Baumu tik tiešām ir daudz, taču mēs neesam saņēmuši nekādus oficiālus šīs teritorijas apbūves pieteikumus,” situāciju komentēja Būvvaldes inspektore Nadežda Giptere, „pašvaldība iegulda ļoti lielas pūles darbā ar degradētām teritorijām un objektiem, lai gan mēs ne vienmēr varam fiziski izsekot visām pilsētas vietām.”

Viņa atzīmēja, ka tuvākajā laikā Būvvalde vērsīsies pie īpašniekiem sakarā ar citu tuvējo ēku – bijušā bērnudārza un pamestas mājas Grodņas ielā 26 izskatu. Neskatoties uz to, ka bērnudārzs atrodas briesmīgā stāvoklī, objektam jau sen vairs nav aizsisti logi un durvis, tur bieži ložņā pusaudži. Savukārt māja Grodņas ielā palikuši tukša pēc nesenā ugunsgrēka.

N. Giptere aicina pilsētniekus nepalikt vienaldzīgiem un ziņot par izmaiņām pilsētvidē, tostarp bezpajumtniekiem, kuri uzturas pamestās ēkās. Šo problēmu risināšanā tiek iesaistīta pašvaldības policija un dažādi administratīvie resursi. Inspektore atzīst, ka darbs ar juridiskām un privātpersonām ir ļoti sarežģīts un ilgs, taču dažkārt tam ir pozitīvs rezultāts.

Jāatzīmē, ka runām par tirdzniecības tīkla „LIDL” ienākšanu Daugavpilī pagaidām nav pamata. Lai gan Vācijas lielveikalu tīkls apstiprinājis savu ienākšanu Latvijā, uzņēmuma pārstāvji paziņojuši vien par dažiem būvprojektiem Rīgā un par vienu – Liepājā un Jūrmalā. Informācija par to, kad tiks atvērti šie veikali, joprojām ir konfidenciāla.