„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.9 °C
neliels lietus

Reorganizēs Nirzas pamatskolu

ludza.lv

Nirzas pamatskolai Ludzas novadā šis ir pēdējais mācību gads. 28. martā Ludzas novada dome pieņēma lēmumu reorganizēt skolu, apvienojot to ar Pildas pamatskolu.

Šajā mācību gadā Nirzas pamatskolā mācās 35 skolēni, skolēnu nav 2. un 4. klasē, bet 1. klasē ir tikai viens skolēns. Ludzas novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Sarmīte Gutāne atzīst, ka skolēnu skaits ir nepietiekams, lai nokomplektētu klases un organizētu kvalitatīvu mācību procesu nākotnē.

Pērn novembrī pašvaldība skolā organizēja tikšanos ar skolas pedagogiem, tehniskajiem darbiniekiem un skolēnu vecākiem, lai runātu par situāciju un iespējamo skolas reorganizāciju. Gan pedagogi, gan skolēnu vecāki izprot izveidojušos situāciju.

Nirzas pamatskolas pedagogu darba slodzes ir nelielas, 7 pedagogi ir pamatdarbā, 4 pedagogi apvieno amatu ar darbu citās skolās. Mācību process tiek organizēts apvienotajās klasēs, izņemot devīto klasi -- to šogad absolvēs 12 skolēni.

Ja skola turpinātu pastāvēt, tad nākamajā mācību gadā tajā mācītos vien 20 bērni, tostarp četri no SIA “Bērnu oāze”, līdz ar to tiktu apvienota 1., 2. un 4. klase, kurā būtu ne vairāk kā seši skolēni, apvienotajā 6. un 7.  klasē būtu 7 skolēni, bet apvienotajā 8. un  9. klasē – 8 skolēni.

Sarmīte Gutāne atzīst, ka Nirzas pamatskolas skolēni piedalās pašvaldības rīkotos pasākumos. Diemžēl novada mācību priekšmetu olimpiādēs un valsts pārbaudes darbos izglītojamo sasniegumi ir viduvēji, arī interešu izglītības iespējas ir minimālas.

Ludzas novada domes vadība, deputāti un nozares speciālisti ir izanalizējuši demogrāfisko situāciju Nirzas pagastā un tuvākajos pagastos, kas liek apšaubīt skolas turpmākās pastāvēšanas iespējas, jo bērnu skaits samazinās.

Ludzas novadā ir izstrādāti maršruti, organizēta skolēnu pārvadāšana uz skolām un atpakaļ ar pagastu autobusiem. Nirzas pamatskolas attālums līdz Pildai ir 19 km, līdz Ludzai – 22 km, līdz Zilupei – 13 km. Ludzā šogad ir pabeigta skolu dienesta viesnīcas renovācija un modernizācija ERAF projekta “Ludzas vispārējās izglītības iestāžu mācību vides modernizācija” ietvaros.

Atbilstoši likumdošanas prasībām, skolu izvēlēsies skolēnu vecāki, bet pašvaldība nodrošinās skolēnu pārvadājumus un savstarpējo norēķinu apmaksu. Septiņi pamatdarbā strādājošie Nirzas pamatskolas pedagogi tiks nodrošināti ar darbu citās novada skolās.