„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Māksla sākas ar „Sarunu”

Santa Riževska un Žanna Vērdiņa pie saviem darbiem / Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī ar izstādi „Saruna” Latgales Centrālajā bibliotēkā atklātas kārtējās „Mākslas dienas”.

2018. gada „Mākslas dienu” pirmā pasākuma rīkošanai bibliotēka nav izvēlēta nejauši. Iestāde jau sen kļuvusi par vietu, kas asociējas ne tikai ar grāmatu pasauli, bet arī ar dažādiem mākslas veidiem. Šogad līdz 10. maijam gan bibliotēkā, gan Daugavpils muzejos un kultūras centros varēs apmeklēt vairāk nekā trīsdesmit dažādas izstādes, meistarklases, koncertus un citus pasākumus. „Mākslas dienu” kulminācija būs Marka Rotko centra piecu gadu jubilejas svinības.

Daugavpils domes Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis uzskata, ka ir simboliski iesākt „Mākslas dienu” pasākumus ar izstādi, kur veidojuši jaunieši – Daugavpils Universitātes Mākslas zinātņu institūta studenti, un atzīmēja, ka tas ir radošās darbības sākums visplašākajā nozīmē.

Izstādes kuratori Viktorija Valujeva un Māris Strautmalis piedāvā ekspozīciju kā sarunu, kas norisinās gleznu un fotogrāfiju valodā. Viņuprāt, šāds formāts ļauj parādīt dzīves daudzveidību. Glezniecības valoda ir spilgtāka, košāka, savukārt fotogrāfijas spēj atainot apkārtējo pasauli ar minimālu krāsu daudzumu.

Izstādei nebija noteiktas tēmas. Katrs mākslinieks vadījās pēc saviem vērojumiem, iedvesmas un gaumes. Savukārt kuratori izvēlējās labākos un kvalitatīvāk izpildītos darbus.

Studentes Žanna Vērdiņa un Santa Riževska pastāstīja, ka viņas iedvesmoja Latvijas daba. Kā teica Santa, Latvijas un Latgales dabai ir raksturīgas harmoniskas ainavas. Savukārt Žannu iedvesmoja „aukstā” ainava, kas tagad Latvijā ir vērojama visai reti. Kad bija daudz sniega un visapkārt valdīja baltā krāsa, viņa gribēja to atainot – radīt „ledus” gleznu.

Kā teica mākslinieces, viss atkarīgs no garastāvokļa, taču pašlaik viņām vairāk patīk attēlot dabas, aizpilsētas ainavas. Daba tiek gleznota ar mierīgākiem, harmoniskākiem triepieniem, savukārt  pilsēta prasa vairāk kustības, aktivitātes, asuma un spilgtākas krāsas.