„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Cilvēki atgriežas dievnamā

Jaunais Nīderkūnu draudzes mācītājs Dmitrijs Vasiļjevs // Foto: Jeļena Čursina

Nīderkūnos atrodas viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem - Svētās Dievmātes Labās vēsts un Nikolaja Svētītāja vecticībnieku baznīca. Jau pusotru gadu dievkalpojumus tajā vada jaunais mācītājs Dmitrijs Vasiļjevs.

Pilsētas nomalē

Lūgšanu nams paceļas virs vienstāva mikrorajona, gluži kā sagaidot atbraucējus. Savukārt, lai atrastu dievnamu, jāizstaigā senu ieliņu labirints.

Nīderkūnu vecticībnieku draudze oficiāli dibināta 1907. gadā, kad tika uzsākta lūgšanu nama būvniecība. Taču ir zināms, ka vecticībnieku draudze šajā vietā pastāv kopš XIX gadsimta beigām. Kādreiz šeit apmetās strādnieki, izveidojot veselu rajonu, kuru vēlāk pievienoja Grīvai. Šeit vienmēr ir dzīvojuši galvenokārt vecticībnieki. Interesanti, ka lūgšanu nams nav cietis un līdz pat mūsdienām saglabājies sākotnējā izskatā.

Nīderkūnu Svētās Dievmātes Labās vēsts un Nikolaja Svētītāja vecticībnieku baznīca.

Draudzi vecticībnieki skaita pēc grēku sūdzētājiem, un pašlaik tajā ir piecsimt cilvēki. Tie ir galvenokārt Nīderkūnu, pārējās Grīvas un tuvējo ciemu, piemēram, Randenes, iedzīvotāji. Protams, visvairāk cilvēku nāk lielos svētkos, taču tauta pulcējas arī uz svētdienu dievkalpojumiem, stāsta mācītājs. Visi svētdienas dievkalpojumi ir ļoti svarīgi, jo tie nav vienkārši brīvdienu dievkalpojumi, bet atgādinājums par Jēzus Kristus augšāmcelšanos, pirms Lieldienām uzsver mācītājs.  

„Gribētos, lai būtu vairāk jaunatnes,” saka D. Vasiļjevs, „taču jāskatās patiesībai acīs, - cilvēki brauc projām, tāpēc mūsu draudzē ir galvenokārt vecāka gadagājuma ļaudis.” Taču viņš saglabā cerību, jo vienmēr ir bijuši periodi, kad dievnami palikuši tukšāki, piemēram, pēc kariem, slimībām utt. Kamēr kaut viens cilvēks nāks uz baznīcu, tā pastāvēs, un šim cilvēkam tiks noturēts dievkalpojums, saka garīdznieks.

Pateicoties savai unikalitātei un cilvēkiem, kuri saistījuši ar to savu dzīvi, Nīderkūnu lūgšanu nams kļūst par sakrālā tūrisma objektu. Tēvs Dmitrijs to uztver pozitīvi. Nesen dievnamu apmeklēja vecticībnieku delegācija no Lietuvas.

Draudze atrada garīgo tēvu

Nīderkūnu vecticībnieku draudzes priekšsēdētāja Kira Saveļjeva mācītāju atrada pati, apmeklējot daudzus lūgšanu namus. Iepriekšējais draudzes mācītājs Vasilijs Vasiļjevs jau bija cienītajā vecumā un devās pelnītā atpūtā. „Mūsdienās ir ļoti grūti atrast mācītāju, kas vadītu dievkalpojumus,” stāsta priekšsēdētāja, „vairākums jau vecāka gadagājuma cilvēki vai arī kalpo noteiktos lūgšanu namos.” Viņai bija svarīga dievkalpojuma kvalitāte, lai mācītājam būtu laba balss un viņš skaisti lasītu Evaņģēliju, noturētu dievkalpojumu pareizi, saskaņā ar vecticībniecības kanoniem. Draudzei paveicās – pateicoties „bezdrāts radio”, Dmitriju Vasiļjevu atrada Lietuvā.

„Bija laiks, kad cilvēki sāka apmeklēt citus pilsētas lūgšanu namus,” atceras K. Saveļjeva, „bet, kad ieradās tēvs Dmitrijs, cilvēki atgriezās, un dievnams itin kā sāka jaunu dzīvi.”

Tiem, kuri vēlas ziedot Nīderkūnu vecticībnieku draudzei:

Bankas konts - LV04HABA0551012697439

Pilnu rakstu lasiet 6. aprīļa numurā.