„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+10.8 °C
daļēji mākoņains

Balvos atvērs Antonam Rimovičam veltītu skvēru

Publicitātes foto

4. maijā Balvos notiks pasākumi par godu Latvijas simtgadei un garīdznieka, koktēlnieka un Balvu miesta dibinātāja Antona Rimoviča piemiņai. Tie sāksies pl. 11.00 ar Svēto Misi Balvu Romas katoļu baznīcā, un pl. 12.30 ar svinīgu Antona Rimoviča skvēra atklāšanu. Dienu iepriekš, 3. maijā, Balvu novada muzejā tiks atklāta izstāde "Antons Rimovičs: Dievam un Cilvēkam", informē Balvu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Iluta Mežule.

Ideja godināt A. Rimoviču nāca no Balvu novada Tilžas pagasta draudzes prāvesta Alberta Budžes, kas nu jau ir mūžībā. Viņš ieteicis nosaukt kādu no Balvu ielām A. Rimoviča vārdā. Tā kā ielas pārsaukšana ir ļoti birokrātiska, tika nolemts, ka laukumu pie Balvu Sakrālās kultūras centra varētu izveidot kā Antona Rimoviča skvēru, kas būtu arī piemiņas vieta, kurā tiks uzstādīts piemineklis. Tā pamatne būs Latvijas valsts kontūras formā, bet vietā, kur kartē atrodas Balvi, būs pats piemineklis, veltīts Balvu miesta dibinātājam. Trīs joslās pie pieminekļa būs iestādīti ziedi sarkanbaltsarkanā karoga krāsās.

Antona Rimoviča skvēra projektu izstrādāja SIA “Vinoko” (mākslinieks Andrejs Ģelzis), bet pieminekļa autors ir balvēnietis Vitālijs Peļņa (SIA “Tako SD”). Būvdarbus veica uzņēmums SIA “5V”. Projekta īstenošanā palīdzējuši daudzi – 21 000 eiro ir iegūti, pateicoties Saeimas deputātiem, 3240 eiro piešķirti no Balvu novada pašvaldības budžeta, bet 2798 eiro ir Balvu katoļu draudzes līdzfinansējums. Projektēšanas darbus personīgi apmaksājusi Anna Ķuzāne.

Antonu Rimoviču par Balvu miestiņa dibinātāju ir nosaucis Benedikts Skrinda, kurš to apraksta savās hronikās. A. Rimovičs ap baznīcu pulcināja cilvēkus, tādēļ noticis saimnieciskais uzplaukums un attīstība, kā rezultātā veidojās miests.

Garīdznieks Antons Rimovičs Balvos kalpojis no 1897. līdz 1914.gadam – nevienā citā baznīcā viņš tik daudz nav strādājis. Visās baznīcās, kur viņš kalpoja, vēlējās uzlabot interjeru, tādēļ tik daudz arī nodarbojās ar koktēlniecību, taču piedalīties izstādēs atteicies. No koka izgatavojis simtiem dažnedažādu darbu, diemžēl, daudzi  ir izzuduši vai sabojāti, taču daļa joprojām ir saglabājusies. Pērn Balvu Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Irēna Šaicāne kopā ar Balvu novada muzeja darbiniekiem devās ekspedīcijā, lai apzinātu koktēlnieka -- prāvesta Antona Rimoviča atstāto kultūrvēsturisko mantojumu.