„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.4 °C
skaidrs laiks

Lauksaimnieki pieteiksies platību maksājumiem

Aivars Znotiņš aicina Vienoto iesniegumu aizpildīt nesteidzīgi un pārdomāti // Foto: Egita Terēze Jonāne

No 11. aprīļa līdz 22. maijam arī Latgales lauksaimnieki varēs pieteikties platību maksājumiem. Vairums iztaujāto Daugavpils novada lauksaimnieku atzīst, ka platību maksājumus pieteiks bez izmaiņām.   

Izjūt pērnā gada plūdu sekas

Naujenes pagasta jaunais zemnieks Anatolijs Marhilevičs pastāstīja, ka Vienotajā iesniegumā, kas būs jāiesniedz elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS), viņš nepalielinās un nesamazinās platības, vienīgi precizēs dažus laukus. „Pagājušā gada pieredze ir bēdīga -- varēja novākt dažas tonnas vai nenovākt neko. Plūdu un lietavu sekas jūtamas arī šogad. Ja kompensācijas maksātu vienlīdzīgi -- par katru nopostīto hektāru, tad nevajadzētu kreņķēties par jauno sējas sezonu. Jācer, ka kredītsaistību pārcelšana uz gadu ļaus savilkt galus. Savulaik palielināju platības līdz 90 ha, un tas nebija gudrākais lēmums. Valsts iestādes manu vēlmi strādāt cenšas ierobežot ar dažādiem birokrātiskiem mehānismiem, tāpat uzrodas daudz cilvēku, kuri vēlas nopelnīt. Piemēram, es uzrakstīju divus projektus, un, ja projekta atbalsts ir 50%, tad zemnieks reāli saņem atbalstu 30%, jo cenas kāpj, tāpēc lauksaimniekam rodas papildus izdevumi,” teica Anatolijs. Viņš šogad sēs auzas, jo tām nepieciešamas mazākas investīcijas, tikmēr laukos, kur lietavās krājas ūdens, būs jāriskē ar vasarājiem.

Savukārt Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks un lauksaimnieks Arvīds Kucins jautāja, cik lielas būs kompensācijas par neiesētajiem ziemājiem. Kā skaidroja Lauku atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības ES Tiešo maksājumu daļas vadītājs Aivars Znotiņš, lauksaimnieks varēs norādīt vienu no atbalsta pozīcijām, piemēram, 2017. gadā plānotos sējumus vai iesētos un izslīkušos sējumus utt. „Programma, kur būs salikti visi dati, pati izvērtēs atbalsta apmēru. Netiks ņemtas vērā tās ziemāju platības, par kurām jau saņemta lietavu un plūdu kompensācija,” teica A. Znotiņš.   

Stāstot par vienotā iesnieguma iesniegšanu platību maksājumiem, viņš ieteica pārkopēt pagājušā gada datus un pēc tam veikt izmaiņas, ja tādas ir nepieciešamas, lai vienkāršotu šo pieteikšanos.

Ja lauksaimnieks vēlēsies samazināt atbalsta apjomus, viņš no 23. maija līdz 15. jūnijam varēs iesniegt vienotu iesniegumu ar atbalsta samazinājumu, bet 26. jūnijs būs pēdējā diena, kad varēs labot pārklājumus bez soda sankcijām, atgādināja A. Znotiņš, aicinot apmeklēt interneta mājas lapu www.lad.gov.lv.

Pilnu rakstu lasiet 13. aprīļa numurā.