„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
neliels lietus

Godīgs iestudējums par Latvijas sabiedrību

Paula Pļavniece // Foto: Aleksandrs Rube

27. aprīlī pl. 18.30 Daugavpils teātrī notiks vēl viena režisores Paulas Pļavnieces, dramaturģes Justīnes Kļavas un mākslinieces Daces Slokas iestudējuma – „Lutišķi. Simtgade” pirmizrāde.

Izrādes varoņi ir kāda iedomāta Latvijas austrumu pierobežas ciema iedzīvotāji un jauna rīdziniece (Zanda Mankopa), kas ar vietējā amatierteātra palīdzību cer Latvijas simtgadei par godu iestudēt Raiņa lugu „Spēlēju, dancoju”. Jaunietes lolotās ilūzijas pamazām brūk, saskaroties ar realitāti, -- lugas iestudēšanu apdraud ne vien radošās komandas valodu barjera, bet arī atbilstoša finansējuma un telpu trūkums.

„Pieredze, ko guvām strādājot Daugavpilī, vidē, kura ir etniski piesātināta, grāva vienu stereotipu pēc otra, radot pavisam jaunu domāšanas veidu. Tā mainīja skatu uz Latvijas sabiedrību kopumā un tās nākotni. Šī pieredze radīja sajūtu, kuru gribējās notvert un iemūžināt,” saka režisore Paula Pļavniece.

Radošā komanda atzīmē, ka kaut arī izrādi veidot mudināja dažas personīgas pieredzes, visi tēli šajā stāstā būs izdomāti, hiperbolizēti un jebkāda saistība un sakrītība ar reālo dzīvi un tās tēliem būs skatītāja paša pieņēmums.

Izrādes autores noskatījās daudzas dokumentālas filmas, komunicēja ar dažādiem amatierteātriem. Šeit noderēja arī režisores pieredze, kura Daugavpils teātrī jau iestudējusi izrādi „Svešie svētki”, „Šinelis un Šinelis”, „Jubileja’ 98”. Pateicoties tam, tika pārvērtēti daudzi stereotipi par Latgali un Daugavpili, arī tas būs redzams jaunajā iestudējumā. Paula Pļavniece nākotnē cer šo darbu, kurš tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, parādīt arī citās pilsētās, pirmām kārtām, Rīgā.

Lomās: Zanda Mankopa, Miroslavs Blakunovs, Inese Ivulāne-Mežale, Kristīne Veinšteina, Mihails Abramovs, Jurijs Losevs, Žanna Lubgāne, Irina Kešiševa, Karīna Sidina. Iestudējumā skanēs gan latviešu, gan krievu valoda.

Nākamā izrāde – 28. aprīlī pl. 18.00.