„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Anastasijas Sazankovas jaunas grāmatas prezentācijā tiks atdzīvinātā vēsture

17.aprīlī, plkst. 17.00 Daugavpils baltkrievu kultūras centrā (BKC) notiks literāri muzikālais vakars,  veltīts Daugavpilī pazīstamas dzejnieces un mākslinieces, Daugavpils pilsētas domes goda raksta un sudraba zīmes “Gada balva-2014” īpašnieces Anastasijas Sazankovas vēstures poēmas “Jaroslavs”  prezentācijai.

Anastasija Sazankova piedzīma Baltkrievijā, Vitebskas apgabalā. Pabeidza Polockas medicīnas profesionālo skolu, tālāk sekoja valsts medicīnas universitāte Minskā. Visu savu dzīvi strādāja par ārstu un pat ir izdevusi grāmatu par ārstniecības augiem. A.Sazankova ir Latgales brīvo mākslinieku asociācijas dalībniece, aktīva Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” biedre, glezno, raksta dzeju, izdod grāmatas, piedalās Dienas aprūpes centra darbībā, ka arī pilsētas pasākumos.

„Aizmirstot vārdu – zaudējām sevi. Aizmirstot vēsturi – zaudējām Tēvzemi. Saglabājot atmiņu par savu dzimteni, ciešot pēc nostaļģijas, pat esot tālu no dzimtenes mēs esam viņas meitas un dēli…” – tie ir autores vārdi no vēsturiskās poēmas „Jaroslavs” priekšvārdiem. Vēsturiskā tēma, ir dzimtenes un vēsturiskā mantojuma tēma, kas ir ļoti tuva Anastasijai Sazankovai.  Esot īstai baltkrievu tautas meitai viņa nevarēja neuzrakstīt par Polockas zemes pazīstamajiem cilvēkiem (kur pati ir dzimusi) – Jefrosinju Polocku, Rognedu un tagad tika publicēta jauna grāmata par Rognedas dēlu – Jaroslavu Gudro.
            A.Sazankovas astotās pēc kārtas grāmatas vēsturiskās poēmas „Jaroslavs” prezentācija pēc tradīcijas notiks Baltkrievu kultūras centrā. Pašlaik šeit notiek arī Latgales brīvo mākslinieku gleznu apvienotā izstāde un starp eksponētajiem darbiem izstādē ir arī Anastasijas Sazankovas gleznas. Pasākuma viesiem būs iespēja pieskarties mūsu senču bagātajam vēsturiskajam mantojumam, noklausīties Anastasijas sacerēto dzeju gan pašas autores izpildījumā, gan viņas draugu dzejnieku izpildījumā, noklausīties baltkrievu dziesmas un parunāt ar grāmatas autori klātienē.

         Sirsnīgi aicinām Jūs uz literāri muzikālo vakaru, kas notiks otrdien, 2018.gada 17.aprīlī, plkst. 17.00 Alejas ielā 68, Daugavpils (ieeja no pagalma).