„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.4 °C
skaidrs laiks

„Attālinātie skaitītāji” palīdz cīņā ar neuzskaitīto ūdeni

Egita Terēze Jonāne

Ilūkstes novadā daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji aktīvi uzstāda ūdens skaitītājus ar attālinātu datu nolasīšanu.

Pirmie šīs modernās ierīces pirms trim gadiem uzstādīja mājas Raiņa ielā 15 Eglainē iedzīvotāji pēc Ilūkstes novada pašvaldības ierosinājuma. Mājas iedzīvotāja Marija Bacāne pastāstīja, ka rēķini par ūdeni ir krietni mazāki, lai gan uzņēmums „Ornaments” uzliek koeficentu „1”, jo jaunie skaitītāji ir tikai 8 dzīvokļos no 11. „Mums ir tikai aukstais ūdens. Izlietotā ūdens daudzums nav mainījies. Tie ir 2—3 kubikmetri mēnesī. Taču iepriekš bija citi koeficenti, jo mājai bija liels neuzskaitītā ūdens daudzums, tāpēc sanāca pārmaksāt. Tagad tā vairs nav. Rēķins par ūdeni un kanalizāciju februārī bija 2,41 eiro/m3, bet iepriekš maksājām gandrīz 3 eiro/m3,” teica Marija.

Daudzdzīvokļu mājā Kastaņu ielā 40 Ilūkstē tikai daži iedzīvotāji lieto vecos ūdens skaitītājus, kurus nomainīs pret attālinātās nolasīšanas sistēmas uzskaites ierīcēm tad, kad pienāks verifikācijas laiks, pastāstīja mājas vecākais Jurijs Fjodorovs. Viņš uzsvēra, ka tā ir ļoti laba sistēma: „Mēs vairs nerakstām un neiesniedzam lapas ar ūdens skaitītāju rādījumiem, jo SIA „Ornaments” šos rādījumus nolasa „pa taisno”. Un lielākais labums ir tāds, ka nav neuzskaitītā ūdens, tāpēc „Ornaments” neliek koeficentu, izņemot tos patērētājus, kuri lieto vecos skatītājus.” 

„Kopš uzstādīts modernais skaitītājs, par ūdeni jāmaksā mazāk”

SIA „Ornaments” valdes loceklis Jurijs Altāns pastāstīja, ka ūdens skaitītājus ar attālinātu datu nolasīšanu lieto jau Gagarina ielā 4 Eglainē, Jēkabpils ielā 12 Ilūkstē, kā arī Kastaņu ielā 44 Ilūkstē un jau minētās mājas Raiņa ielā 15 Eglainē un Kastaņu ielā 40 Ilūkstē iedzīvotāji. Tādas pašas ierīces tiek uzstādītas arī Stendera ielā 6 Eglainē un Brīvības ielā 4 Ilūkstē. „Ja šie mūsdienīgie skaitītāji ir uzstādīti visos dzīvokļos un ja nav kaut kādu plīsumu caurulēs, tad mērierīces uzrāda, ka ūdens starpības jeb neuzskaitītā ūdens nav. Piemēram, mājā Gagarina ielā 4 Eglainē ūdens skaitītāji ar attālinātu datu nolasīšanu ir visos 12 dzīvokļos, turklāt 2017. gada augustā tika likvidēta ūdens noplūde neapdzīvotajā dzīvoklī. Līdz ar to iedzīvotāju rēķinos ūdens starpības nav,” teica J. Altāns.         

Pilnu rakstu lasiet 13. aprīļa numurā.