„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Brīvības ielu stāsti

Jēkabpils Brīvības ielas galvenā rota – Svētā Gara vīriešu klosteris // Foto: Aleksandrs Rube

Tuvākajā laikā deviņās Latvijas pilsētās notiks projekta „No brīvības līdz brīvībai. Brīvības ielu stāsti” pirmie pasākumi, kuri tiks rīkoti ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Lielo pilsētu asociācijas atbalstu. Brīvības iela ir daudzās Latgales pilsētās, taču šajā patriotiskajā ciklā piedalīsies Daugavpils, Rēzekne un Jēkabpils.

Daugavpilī projekta ietvaros norisināsies trīs lieli notikumi – izstāde „Brīvības stāsti: ģimenes vēsture – Latvijas vēsture”, Brīvības parka atklāšana pie pieminekļa poļu karavīriem Slobodkā un forums „Sirdī daugavpilietis”. Izstāde, kura šodien tiks atklāta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, iepazīstinās ar pazīstamu personību – mākslinieces Aleksandras Paškevičas, dzejnieces Lidijas Vasaraudzes, Kerubinu un Folkmaņu ģimenes un daudzu citu atmiņām un reālām vēstures liecībām. Jūnijā ieplānots pasākums par godu jaunā Brīvības parka izveidošanai. Agrāk šeit tika plānots ierīkot skvēru, taču transporta mezgla būvniecība piena kombināta mikrorajonā mainīja šos plānus. Jaunās zaļās zonas pilnvērtīga atklāšana atlikta līdz nākamajam gadam, bet šogad tiks veikta labiekārtošana. Savukārt 14. novembrī ieplānotā pilsētas foruma organizēšana jau notiek.

Brīvības ielai Daugavpilī (Grīva) nav īpašas vēsturiskas nozīmes, tāpēc nolemts veltīt uzmanību Slobodkai

Rēzeknē Brīvības iela ir maznozīmīga, tāpēc galvenā uzmanība tiks veltīta pasākumiem Atbrīvošanas alejā. Līdz 4. maijam šeit tiks sagatavota interaktīva ekskursija par ielas vēsturi „No Franča līdz Nikodemam”. Šajā laikā sāksies virtuālā muzeja veidošana par alejas iedzīvotājiem un priekšmetiem, kas simbolizē svarīgus laika posmus. Visa apkopotā vēsturiskā informācija tiks izvietota pašvaldības mājas lapā rezekne.lv un sociālajos tīklos. Pilsētas svētkos (3.—5. augusts) Rēzeknē notiks gadatirgus un senlaicīgu priekšmetu izsole, kas vēsta par pilsētas vēsturi XX gadsimtā. Svētku laikā uz vienas no Atbrīvošanas alejas ēkām demonstrēs projekciju „Vecpilsēta”, kuras pamatā būs vecā Rēzeknes panorāmas fotogrāfija. Savukārt 18. novembrī aleju izgaismos patriotiskās krāsās – šeit norisināsies gaismas iluminācija „Brīvības gaisma”.

Pilnu rakstu lasiet 17. aprīļa numurā.