„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.4 °C
apmācies

Pansionāta paplašināšanas ideju pagaidām „iesaldē”

pexels.com

Pagājušajā gadā Daugavpils pašvaldībā norisinājās aktīvas diskusijas par Pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālā centra paplašināšanu, taču nesen kļuva zināms, ka remontēt objektus 18. novembra un Siguldas ielā pagaidām netiek plānots. Iemesls – neskaidrības deinstitucionalizācijas (DI) procesā saistībā ar vecajiem ļaudīm.

Laikā, kad situācija ar bērnunamu audzēkņu socializāciju jau ir daudzmaz skaidra, ko darīt ar vecajiem cilvēkiem pansionātos, joprojām nav skaidrs pat Eiropas Komisijas līmenī. Šī vilcināšanās nopietni ietekmē dažādu sociālo instanču nekustamā īpašuma atjaunošanas projektu īstenošanu. Daugavpilī tā ir bijušās slimnīcas ēka Siguldas ielā 24 un objekts 18. novembra ielā 354v. Iepriekš tika plānots veikt šo būvju renovāciju, jo pilsētā jau sen ir nepieciešami pakalpojumi pensionāriem. Taču beidzamajā Daugavpils domes sēdē noskaidrojās, ka patiesībā jaunas gultasvietas nebūt nav tik ļoti vajadzīgas.

„Pansionāts ir ilgstošas sociālās aprūpes iestāde, tāpēc uz to attiecināma ES direktīva par deinstitucionalizāciju,” pastāstīja Pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālā centra direktors Valentīns Plonis, „saskaņā ar Eiropas Savienības nosacījumiem, pansionātos nedrīkstēs uzņemt personas ar pirmās un otrās pakāpes medicīniskās aprūpes līmeni, viņām būs nepieciešami pavisam citi, sadzīviskai videi pietuvinātāki apstākļi. Turklāt Daugavpils pansionātā pašlaik nav rindas.”

V. Ploņa teikto apstiprināja arī deputāte Helēna Soldatjonoka, kura vada speciālu darba grupu teritoriālā centra nekustamā īpašuma atjaunošanas jautājumā. Klientus, kuri nevarēs saņemt trešo vai ceturto medicīniskās aprūpes grupu, nākotnē būs jāizmitina pavisam cita tipa iestādēs – pansijās.

Ar saviem kolēģiem vienisprātis bija arī pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, kurš uzsvēra – jauns objekts Siguldas ielā nav vajadzīgs, to var atdot Sarkanā Krusta vajadzībām.

Daugavpilij pietiks ar sociālo māju 18. novembra ielā 354v, kur plānots ierīkot 17 atsevišķus dzīvokļus un divas kopējās virtuves. Pašlaik šī māja jau ir gandrīz pavisam tukša – agrākie iedzīvotāji izmitināti dzīvokļos pilsētā.

Uzziņai

  • Māja Siguldas un 18. novembra ielā nodota ekspluatācijā 1967. gadā.
  • 2016. gadā bijušās slimnīcas ēkas Siguldas ielā un attiecīgās tehniskās dokumentācijas iegāde pilsētai izmaksāja 370 000 eiro.
  • Pansionāta objektu piepildījums vidēji gadā ir 97,5% jeb aptuveni 268 rezidenti mēnesī. Maksimālais gultasvietu skaits – 275.