„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Vecākus aicina uz atklātu dialogu

Jeļena Čursina

Saeimas deputāti vēl nav pieņēmuši likumu par skolas gaitu uzsākšanu no sešu gadu vecuma – galīgos grozījumus apstiprinās šovasar, bet Daugavpils domes Izglītības pārvalde (IP) jau aktīvi gatavojas šim procesam. IP vadītāja Marina Isupova apgalvo, ka viņas vadītā iestāde izdarīs visu, lai bērnu uzņemšana skolā no sešu gadu vecuma norisinātos bez lieka stresa vecākiem un bērniem.

Kā teica M. Isupova, lielākajā daļā Daugavpils skolu pietiks vietu nākamajiem sešgadīgajiem pirmklasniekiem. Problēmas varētu rasties tikai divās vai trijās skolās, kuras ir īpaši populāras, taču pārvalde pacentīsies atrisināt šo problēmu. Uz jautājumu, cik skolēnu Daugavpilī ies pirmajā klasē 2019. gada septembrī, Marina Isupova atbildēja, ka šeit viss atkarīgs no tā, vai vecāku sūtīs skolā bērnus, kuri dzimuši no 2013. gada 1. septembra līdz 31. decembrim. Ja šie bērni sāks iet skolā, būs aptuveni 1678 skolēni. Savukārt minimālais sešgadnieku skaits, kurus plānots uzņemt pirmajās klasēs 2019. gadā, ir 1370 bērni.

Gan sešgadīgie, gan septiņgadīgie bērni mācīsies kopā – visi šie bērni dzimuši  2012. un 2013. gadā, viņus nešķiros pēc vecuma, tāpēc šie skolēni mācīsies kopīgās pirmajās klasēs. Ir iespējama pat situācija, kad vienā klasē un pēc vienas programmas mācīsies 5, 6, 7, 7 un 8 gadus veci bērni. Izglītības programma ir jauna, tajā nebūs klasisko stundu, bet gan nodarbības rotaļu formā. Pat kabineti nākamajiem pirmklasniekiem izskatīsies citādi – tas būs kaut kas vidējs starp bērnudārzu un skolu.

Izmaiņas skars arī bērnu pirmsskolas iestādes, jo tajās paliks mazāk bērnu, bet rindas mazbērnu novietnēs izzudīs. Visdrīzāk, dažiem bērnudārzu pedagogiem būs jāstrādā skolā.

Savukārt sešgadnieku dienas režīms skolā būtiski atšķirsies no bērnudārza, diendusa viņiem nebūs paredzēta. Taču, kā teica Marina Isupova, vairākumam bērnu tā jau nav nepieciešama. Pamatojoties uz pieredzi, vecāko grupu bērni diendusai paredzētajā laikā nevis guļ, bet vienkārši vāļājas gultā. Diendusas vietā skolā būs paredzēts laiks cita veida atpūtai – bērni varēs mierīgā gaisotnē parotaļāties vai palasīt. Sešgadīgajiem, tāpat kā šobrīd sākumskolā, tiks organizētas pagarinātās dienas grupas, tāpēc bērni varēs atrasties skolā līdz pulksten pieciem vakarā.

Skolas gaitu uzsākšana no sešu gadu vecuma rada daudz jautājumu. Izglītības pārvalde plāno organizēt vecāku tikšanās ar pedagogiem, psihologiem un citiem izglītības jomas speciālistiem, tie būs t.s. „atklātie dialogi”. Lai kļūtu par šādu tikšanos dalībnieku, nākamo sešgadīgo pirmklasnieku vecākiem jāreģistrējas IP vietnē izglitiba.daugavpils.lv. Pirmā tikšanās ieplānota 24. aprīlī pl. 17.30 Izglītības pārvaldes zālē (Saules ielā 7), tā būs veltīta pārejai uz mācībām latviešu valodā.