„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Cietokšņa notikumu centrā

Jeļena Ivancova

Cietokšņa kultūras un informācijas centrs nosvinēja savu septīto dzimšanas dienu, par godu svētkiem atklājot jaunu ekspozīciju.

Tagad informācijas centra nozīme neizraisa šaubas, jo tieši šeit tūristi sāk cietokšņa iepazīšanu – centrā sākas ekskursijas, tiek pirkti suvenīri un bukleti ar informāciju par pilsētu. Taču šī ir tikai centra kolektīva darba redzamā daļa, jo daudz laika viņi veltī zinātniskajam darbam, pētot arhīvu dokumentus par cietoksni dažādu valstu muzejos un bibliotēkās, lai pēc tam šo informāciju pastāstītu visiem interesentiem, rīkojot ekskursijas un veidojot ekspozīcijas. Piemēram, Jolantai Šmukstei pieder ideja organizēt ekskursiju, kas veltīta cietokšņa padomju periodam. Pašlaik tā jau ir gandrīz gatava, un jau maijā pirmās tūristu grupas uzzinās par cietokšņa dzīvi laikā, kad šeit darbojās Daugavpils augstākā kara aviācijas inženieru skola (1948—1994).

Centrs ir viens no galvenajiem masu pasākumu rīkotājiem cietoksnī, piemēram, Muzeju nakts, kara vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls „Dinaburga 1812” utt.

Vēsturiskā ūdenstorņa ēku, kura būvēta 1866. gadā, septiņos gados apmeklējuši gandrīz 180 000 cilvēku. Atklāšanas gadā apmeklētāju skaits bija pieticīgs – tikai 1470, toties pērn tajā pabija visā pastāvēšanas vēsturē lielākais tūristu skaits – 54 700 cilvēki. Interese, ko ik dienu izrāda apmeklētāji, motivē gan pieredzējušos, gan jaunos darbiniekus pilnveidot savas prasmes, jo viņiem jābūt gan labiem stāstītājiem, gan psihologiem, jāzina ne tikai valodas, bet arī teicami jāorientējas vēsturiskajos datos. Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis pateicās par pašaizliedzīgu darbu visiem saviem darbiniekiem, gan pašreizējiem, gan tiem, kuri tagad strādā citās jomās.

Tūristu interese aizvien pieaug, tāpēc centram būs nepieciešami jauni darbinieki, saka bijušais cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis. Gan viņš, gan J. Ostrovskis atzīmēja, ka šajā darbā nekad nav bijis garlaicīgi, jo katra diena sagādāja daudz jaunu iespaidu. Visai bieži bija arī komiski atgadījumi, piemēram, reiz ļaundariem izdevās „atslēgt” elektrību visā Marka Rotko centrā, zagļi vairākkārt mēģinājuši ielīst arī pašā centrā. Daudzi tūristi, pirmoreiz nokļūstot cietoksnī, vēl joprojām domā, ka centrs – tas ir dievnams, un nāk, lai pajautātu, kur var nolikt sveces. Reiz centrā ieradās Ziemeļu mikrorajona iedzīvotājs, kurš, pēc viņa teiktā, cietoksnī esot pirmo reizi. Jautrs, taču nervozs bija gadījums, kad divi bērni atnesa uz centru divas granātas, ko bija atraduši. Nācās saukt visus dienestus, lai noskaidrotu, vai tās nav bīstamas, un, ja nepieciešams, padarīt tās nekaitīgas.

Jau tuvākajos mēnešos Daugavpils iedzīvotājus un viesus cietoksnī gaida vērienīgi un interesanti pasākumi. 19. maijā norisināsies Muzeju nakts un Martas balle, 8. jūnijā, pilsētas svētku ietvaros, cietoksnī notiks Mākslas nakts, 23. jūnijā ieplānots Zaļais tirgus, bet 14. un 15. jūlijā – IV festivāls „Dinaburga 1812”.