„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Gvelži jubilejas saietā kārs šūpuli

pexels.com

22. aprīlī Dagdā notiks jubilejas XV galda dziesmu un gvelžu saiets par tēmu „Šūpulis”. 

Kā pastāstīja pasākuma rīkotāja Folkloras centra vadītāja Inta Viļuma, dziesmās un stāstos tiks apspēlēts šūpulis vairāku iemeslu dēļ, proti, Latvija šogad svin simtos šūpuļsvētkus un putni tagad, pavasarī, vij šūpuļus -- ligzdas jaunajai putnu paaudzei.

„Ja pērn saieta tēma bija „Kāzas”, tad, protams, šogad tautas namā iekārsim šūpuli. To darināja vietējais uzņēmējs Staņislavs Maļkevičs. Kūmas no Mākoņkalna pagasta folkloras kopas rādīs mūsu senču vārda došanas bērnam un jaundzimušā kristību rituālu. Galdā liksim tikai baltus ēdienus, lai bērnam (mums būs puika -- arājiņš) jau pirms vārda došanas klātos tikai baltie laimes ceļi un takas. Gan kūmām, gan citiem ciemiņiem -- folkloras kolektīvu dziedātājiem un teicējām pasniegsim pakavu ar zvanu jeb vēja zvanu kā pilnīgas laimes simbolu,” uzsvēra I. Viļuma.

Pēc viņas novērotā, labākie stāstnieki un dziedātāji dzīvo Latgalē, tostarp stāstniece Rita Pūliņa no Dagdas folkloras kopas „Olūteņi”, folkloras kopas „Izvaltīši” un Ūdrīšu tautas nama folkloras kopas „Rudzutaka” no Krāslavas novada, Aglonas novada kultūras centra folkloras kopas „Olūteņš” un Atašienes folkloras kopas „Vīraksne” dalībnieki.

„Mēs dziedāsim sirdsdziesmas un stāstīsim smieklīgus un nopietnus stāstus,” teica I. Viļuma, paužot cerību, ka tradīcijas, kuras dagdēnieši popularizē galda dziesmu un gvelžu saietos, atdzims arī ģimenēs