„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.0 °C
apmācies

Atklāt no jauna „Daugavas lokus“

Brauciena laikā Daugavu var aplūkot no dažādiem leņķiem un augstuma

Kurš gan nav bijis „Daugavas lokos“? Atrast vietu, kas redzama desmit latu banknotē vai saskaitīt visus astoņus upes mestos līkumus – dažādu iemeslu dēļ šis dabas parks ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem gandrīz katrā maršrutā pa Latgali. Dabas bagātības paliek nemainīgas, bet pērn parka infrastruktūra piedzīvojusi pārmaiņas – izveidota jauna pastaigu taka un labiekārtota atpūtas zona „Dinaburgas pilskalns“.

Gar jaunajiem infrastruktūras objektiem ved arī velomaršruts. Šogad paredzēts to atjaunot, uzstādot jaunas aktīvā tūrisma maršruta marķējuma zīmes. Velomaršruta „Daugavas loki“ kopējais garums ir 128 kilometri, vijoties gar abiem Daugavas krastiem, ceļš savieno Daugavpili un Krāslavu. Tā kā pievarēt šādu attālumu vienā dienā nebūtu gluži prātīgi, vērts sadalīt to posmos.

Viens no variantiem ir doties apmēram 30 kilometru garā posmā, uzsākot braucienu Daugavpilī, bet noslēgt Slutišķos. Braucienu var sākt jebkurā sev ērtā vietā, piemēram, pilsētas centrā vai Vecstropos. Līdz Naujenei maršruts ved pa asfaltētu ceļu, bet pēc tam to nomaina grants segums.

Noslēgt braucienu var Slutišķu sādžā

Ārpus pilsētas pirmais nozīmīgākais pieturas punkts ir Juzefovas parks, Naujenes novadpētniecības muzejs un Dabas informācijas centrs. Šajā teritorijā agrāk saimniekojusi grāfa Bogdana Šahno dzimta, 19. gadsimta beigās viņš šeit uzbūvējis muižas pili, bet mūsdienās par kādreizējo apbūvi liecina vairs tikai zirgu stallis. Ēkas laika pārbaudījumu nav izturējušas, bet parkā turpina augt vairāk nekā simts šim apvidum neraksturīgi koki, piemēram, korķa goba. Savukārt otrpus ceļam muzejā vērts apskatīt aktuālākās izstādes.

Atstājot muižniecības laikmetu, nonākam viduslaikos, Dinaburgas pilskalna pakājē. Pilskalns atrodas nepilnu 12 kilometru attālumā no tagadējās Daugavpils robežas un tiek uzskatīts par pilsētas dibināšanas vietu. Pirms diviem gadiem šeit atjaunota kilometru garā Dinaburgas taka. Tie, kuri šeit vēlas atpūsties Livonijas bruņinieku stilā, to var darīt „Bruņinieku laukumā“ pilskalna virsotnē, bet dabas mīļotāji priekšroku var dot atpūtas vietai Daugavas krastā.

Turpinot ceļu, aizvien vairāk atklājas upes bagātības, vairāki kilometri vijas gar pašu Daugavas krastu. No nesen atjaunotā Vasargelišķu torņa paveras skats, kas tiek uzskatīts par vienu no gleznainākajiem Latvijā. Interesanti, ka lokiem ir arī savi nosaukumi – Rozališķu loks ir tā dēvētais desmit latu skats, bet Sandarišķu loks vēl priekšā.

Dodoties tālāk, aizvien vairāk apņem kultūrvēsturiskā mantojuma aura – Daugavas labajā krastā viena pie otras atrodas dažādu tautību sādžas. Protams, populārākā ir Slutišķu vecticībnieku sādža, ko vispirms labāk novērtēt, uzkāpjot Markovas pilskalnā. No turienes paveras plašāks skats gan uz vecajām apbūves ēkām, gan upes krastu.

Arī Slutišķu sēta pirms dažiem gadiem piedzīvojusi atjaunošanu, piemēram, renovēta dzīvojamā ēka. Ja pēc posma noslēguma Slutišķu sādžā ir vēlme ceļu turpināt tālāk, pievarot atlikušos 35 kilometrus līdz Krāslavai, noderēs viesu mājas, kas šajā apvidū ir vairākas. Tad Daugavas krastu vilinājumu var turpināt baudīt arī vakarā.

Maršrutu kartē var apskatīt mājas lapā www.visitdaugavpils.lv sadaļā “Maršruti”.

Iespēja braukt kopā!

2. jūnijā gaidāma 35. velosipēdu maršruta „Daugavas loki” atklāšana, Daugavpils novada aģentūra „TAKA“ aicina piebiedroties braucienam 30 kilometru garā posmā no Daugavpils līdz Slutišķiem. „Brauciena temps būs lēns, piemērots dabas mīļotājiem, ģimenēm,” skaidro aģentūras vadītājs Rolands Gradkovskis. Paredzēts apstāties visos tūrisma objektos ceļā, bet galapunktā Slutišķos braucējus sagaidīs ar mielastu. Tāpat tiks nodrošināts transports, ar ko velosipēdus pēc tam nogādāt atpakaļ Daugavpilī.

Līdzīgs brauciens paredzēts arī 29. jūlijā, tikai posmā Slutišķi-Krāslava (35 kilometri). Uz sākumpunktu dalībniekus paredzēts nogādāt gan no Daugavpils, gan Krāslavas.

Informācija par pieteikšanos pasākumam drīzumā meklējama mājas lapā www.visitdaugavpils.lv.