„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Apbalvoti Daugavpils labākie eksportētāji

Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs, SIA „Zieglera mašīnbūve” valdes locekle Tatjana Morenko un Attīstības departamenta vadītāja Daina Kriviņa // Foto: Aleksandrs Rube

20. aprīlī Daugavpils domē notika pašvaldības ikgadējā biznesa konkursa uzvarētāju apbalvošana. Iepriekšējos gados tas bija veltīts tūrismam, jaunatnes attīstībai un ekoloģijai, bet šogad organizatori izvēlējās pilsētas labāko eksporta uzņēmumu.

Dalībnieki, kuru atlase notika no 5. februāra līdz 6. aprīlim, bija iedalīti divās kategorijās – ar apgrozījumu līdz 5 miljoniem eiro un vairāk. Pirmajā  kategorijā uzvarēja metālapstrādes uzņēmums SIA „SM”, kura 95% produkcijas eksportē uz ES valstīm. Otrajā un trešajā vietā attiecīgi SIA „Centennial Industries» (kancelejas preces) un SIA „Rital D” (gaļas un zivju konservi).

Eksportētāju nominācijā virs 5 miljoniem eiro par labāko atzīta SIA „Zieglera mašīnbūve” (mašīnbūves komplektējošās daļas). Uzņēmums strādā gandrīz tikai ārējam tirgum, aktīvi piedalās starptautiskās izstādēs un pastāvīgi paplašina savu sortimentu. Tālāk seko SIA „Axon Cable” (kabeļi) un SIA „Nexis fibers” (tehniskās šķiedras). Turklāt pašvaldība pasniedza veicināšanas balvas SIA „Daers” (pārtika), SIA „Belmast” (metālapstrāde) un AS „Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca”.

Dažu uzņēmumu pārstāvji pastāstīja par apgrozījuma pieaugumu un sava eksporta tīkla paplašināšanos. Piemēram, beidzamajos divos gados SIA „Centennial Industries» ražošanas apjoms palielinājies par 43%, SIA “Daers” – par 60%, bet SIA “Axon Cable” īsteno jaunu projektu „OneWeb”, kas saistīts ar pavadoņu ražošanu.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs un Attīstības departamenta Biznesa attīstības nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins pateicās uzņēmumu vadītājiem un pārstāvjiem, atzīmējot gan ekonomisko, gan morālo ieguldījumu pilsētas labklājībā. Šādi piemēri palīdz graut stereotipus, ka Daugavpilī itin kā vairāk nav lielu uzņēmumu, kuri ražo nopietnu eksporta produkciju. Vienlaikus ar jaunu tehnoloģiju attīstību, ārvalstu speciālistu un investoru piesaisti, šie uzņēmumi veicina Daugavpils atpazīstamību tālu aiz Latvijas un Eiropas robežām.

Uzziņai

No 106 Daugavpils uzņēmumiem gandrīz puse ražo produkciju eksportam. Savu produkciju firmas eksportē uz ES, Krieviju un NVS, kā arī ASV, Ķīnu, Meksiku u.c. valstīm.