„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Aicina netraucēt NMPD mediķu darbu

freeimages.com

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aicina iedzīvotājus respektēt īpašos apstākļus, kādos brigāžu mediķi sabiedriskās vietās sniedz palīdzību pacientiem un cietušajiem.

Vērsties pie sabiedrības NMP dienestu pamudināja situācija pagājušā nedēļā, kad Rīgā pie kādas kafejnīcas brigādes operatīvajā transportlīdzeklī tika sniegta palīdzība pacientam, bet netālu esošais medija pārstāvis pārprata redzēto, cenšoties iegūt brigādes komentāru un filmēt arī mašīnā notiekošo. Diemžēl šajā situācijā uzmanības novēršana radīja sekas – veicot injekciju, mediķis sadūrās ar pacientam izlietoto adatu un šobrīd veic pārbaudes, lai konstatētu, vai nav bijusi saskare ar inficētām asinīm.

NMP dienesta direktore Liene Cipule uzsver: “Es aicinu ikvienu apzināties iespējamās sekas, ja tiek traucēts brigādes darbs. Brigādes mašīnā var atrasties kritiski slims bērns, kuram elpceļos jāievieto speciāla caurulīte, lai viņš varētu elpot. Iespējams, tieši šajā brīdī palīdzība tiek sniegta narkomānam, un viena neprecīza kustība var radīt risku mediķim inficēties. Mašīnā var būt cilvēks bezsamaņā, kuru mediķi reanimē, vai psihiski slima persona, kura var kļūt agresīva un apdraudēt mediķus. Uzmanības novēršana tikai uz mirkli  var radīt smagas sekas, kas var būt arī cilvēka dzīvības cenā.”

NMP dienesta brigādes izsaukumi bieži ir uz sabiedriskām vietām – palīdzība jāsniedz parkos, uz ielām, ceļiem, veikalos, kur notiekošajam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un netraucēt brigādei strādāt, lai mediķi var maksimāli koncentrēties uz palīdzības sniegšanu pacientiem. Ziņkāre, pulcēšanās izsaukuma vietā, vēlme ieskatīties mediķu auto, pieklauvēšana pie loga, staigāšana ap operatīvo transportu, fotografēšana vai filmēšana var novērst palīdzības sniedzēju uzmanību. Tas palielina risku kļūdīties, radot draudus mediķim un pacientam, īpaši situācijās, ja tiek veiktas dzīvību glābjošas manipulācijas. Lai nepārkāptu pacienta tiesības, kategoriski nav pieļaujami arī centieni fotografēt vai filmēt mašīnas salonā notiekošo.

Arī pa ceļam uz slimnīcu jebkurā brīdī pacienta stāvoklis var pasliktināties, piemēram, apstājas elpošana, sirdsdarbība, un jāveic reanimācija, vai ir nepieciešama kāda cita medicīniska manipulācija, taču to nevar darīt braucot. Ja palīdzība jāsniedz nekavējoties, operatīvais transports brauks ar ieslēgtu skaņas signālu un bākugunīm, un apstāsies vietā, kurā citiem nav atļauts stāvēt vai kurā novietotais mediķu auto var radīt neērtības apkārtējiem. Aicinām arī šādas situācijas uztvert ar izpratni, jo brigādei primārais ir glābt dzīvību. Stāvošajam operatīvam transportlīdzeklim būs ieslēgtas bākugunis, lai brīdinātu apkārtējos, ka mediķi tajā sniedz palīdzību.

Savukārt situācijās, kurās šķiet, ka brigādes rīcība nav atbilstoša vai pareiza, aicinām nevis skaidrot to uz vietas ar brigādes personālu, bet ziņot NMP dienesta vadībai. Pretējā gadījumā var tikt apdraudēta palīdzības sniegšana pacientam un radīts risks arī mediķu drošībai.